Nézd meg te is, mi rejtőzik Hong Kong ketrecházaiban

Hongkongban a népsűrűség óriási, így a város folyamatosan növekszik. A lakosság nagy része felhőkarcolókban él, amelyeket ketrecházaknak neveznek. Biztosan sokan láttuk már ezeket az épületeket fotókon, de arról fogalmunk sincs, hogy rejtőzik bennük. Most viszont megmutatjuk, milyen az élet ezekben a hatalmas lakóházakban.

Hong Kong ketrec otthonai

Az átlagos ár egy négyzetméterre 28.570. dollár. Ennek oka, hogy egy ketrecház több típusú lakást is tartalmazhat, méghozzá a különböző jövedelemmel rendelkező emberek számára.

Ezekben az épületekben négy teljesen különböző típusú apartman található.

A szegény emberek számára

A hongkongi lakosság több mint húsz százaléka, azaz közel 1,5 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Ezekben a ketreces otthonokban léteznek úgynevezett dormok. A hálótermek körülbelül 20 ketreccel vannak benne. A szegények szó szerint ketrecekben élnek, néhány holmival, hisz nem sok mindenük van. Ezek között a szörnyű körülmények között élni továbbra is havi 180-200 dollárba, azaz 50-60 ezer forintba kerül. Ezeknek az embereknek nem mindegyike munkanélküli, sokuk piacon árusít vagy mosogat, de mégsem engedhetik meg maguknak a jobb életkörülményeket, ezért hosszú évekig kénytelenek ezekben a ketrecekben élni.

Közösségi lakások az alsó osztály számára

A ketrec otthonokban speciális közösségi apartmanok vannak erre az embercsoportra. Közös konyhával és WC-vel, valamint 5-6 apró szobával rendelkeznek, ahol mindössze csak egy asztal és egy ágy fér el. Ritka, ha van hely egy szekrénynek, ezért az emberek gyakran a falra akasztják fel tárgyaikat és ruháikat. Ennek az otthonnak a költsége havonta körülbelül 500 dollár, azaz 145 ezer forint.

Apró lakások a fiatalok számára

Hongkongban nagyon nehéz önálló életet kezdeni, ugyanis egy lakás bérlése rengeteg pénzbe kerül. Az egy hálószobás lakás egy ketrecben, a külvárosban majdnem 1650 dollár, azaz körülbelül 468 ezer forint havonta. A férfiak átlagkeresete 2500 dollár, a nők esetében pedig 1900 dollár. A fiatalok ezért csak apró lakásokat engedhetnek meg maguknak. A legtöbb apartmanban még konyha sincs, ugyanakkor ezeket a lakásokat gyakran különféle intelligens eszközökkel, titkos szekrényekkel és átalakítható bútorokkal töltik meg.

Apartmanok a középosztály számára

Az úgynevezett gazdag hongkongiak, akik sikereseknek a munkahelyükön, tudnak bérelni vagy vásárolni lakásokat konyhával és fürdőszobával ezekben a ketrecházakban. Ezek a lakások általában rendkívül kicsik és átlagosan négy-öt ember lakik bennük.

Azonban ezekben a lakásokban is előfordul, hogy nem minden családtagnak van saját hálószobája. Ezért a hongkongiak különféle trükköket alkalmaznak, például futurisztikus ágyakat szerelnek fel, amelyek valójában külön helyiségként is szolgálnak.

betöltés...