Ki emlékszik még a sydney-i olimpia egyik legnagyobb sztárjára, Eric, az angolnára?

Az úszás antilegendája manapság edzőként dolgozik hazájában, Egyenlítői-Guineában.

Bizonyára sokan emlékeznek még a 2000-ben, Sydney-ben rendezett olimpia legrosszabb úszójára, Eric Moussambanira. Az akkor 22 éves srác kis híján belefulladt a medencébe 100 méter gyorson, ami Knézy Jenő kommentálásával szinte mindenkinek egy életre beleégett az agyába, aki látta. Eric, az angolna (ezt a becenevet kapta az olimpián) végül teljesítette a távot, a világ valaha volt legrosszabb idejével.

https://youtu.be/C61CJR98ehA

Eric élete 180 fokos fordulatot vett a nem túl jól sikerült úszása után. Szerencsére pozitív irányban. Az afrikai úszó az egész világon ismerté vált, számtalan interjút adott, televíziós műsorokban szerepelt, szóval igazi sztárt csinált belőle a média. Története bejárta az egész Föld bolygót.

Eric, Sydney előtt sosem látott még 50 méteres medencét, mivel náluk, Egyenlítői-Guineában csupán hotelekben volt uszoda akkoriban. Ő is egy ilyenben készült fel az olimpiára, ami 13 méteres volt csupán. Néha, ha nem engedték be a túl sok vendég miatt, akkor a nyílt vízen gyakorolt, ami lássuk be, nem a legjobban segíti egy sportoló felkészülését. Eric egyáltalán nem tudott úszni, a helyi halászok mutatták meg neki, hogyan használja a lábait és karjait a vízben, hogy előre is haladjon, ne csak hátra. Heti 3-4 órát tudott edzeni az olimpiára, aminek meg is lett az eredménye. Eric 1:52-es teljesítménye a valaha volt leglassabb 100-as idő lett mellúszásban, mégsem ő lett az utolsó akkor a játékokon, mert két társát is kizárták, így őket sikeresen megelőzte, még ha képletesen is.

És, hogy mit csinál most mindenki kedvenc angolnája?! A híradások szerint továbbra is ő az Egyenlítői-Guinea-i úszóválogatott kapitánya. 2012-ben vette át a posztot és azóta szinte virágzásnak indult a sportág a kis afrikai országban. Eric-nek köszönhetően most már van KÉT 50 méteres medencéjük, ahol nyugodtan edzhetnek, és különböző kisebb versenyeken indulnak az úszói.

Szerette volna, ha egy versenyzője eljut Rióba, de ez, sajnos nem jött össze.

Pedig, micsoda show lett volna!

(news.com.au nyomán)

betöltés...