Használati tárgyak valódi funkciói, amik nagyon meg fognak lepni

Erre még mi sem számítottunk.

1. Félgömbök a kávéspoharak fedőjén

Bár úgy tűnhet, bármilyen elviteles pohárba bármilyen kávét beletölthetnek a Starbucksban vagy éppen a McDonald’sban, ez sok esetben nem így van. Egyes vendéglátó egységek figyelnek arra, hogy minden fajtát más és más pohárban nyomjanak a vevő kezébe. Az apró félgömbök abban segítenek, hogy a kávézó dolgozói a fedő levétele nélkül is azonosíthassák, milyen italt töltöttek ki.

https://www.instagram.com/p/BZdibt5nZxZ/

2. Fidget spinner

A 2017-es év legnagyobb őrülete, a fidget spinner sokak számára csak egy különlegesen élvezetes játék, pedig eredeti funkciója ennél sokkal komolyabb. Papíron a figyelemzavaros és autista gyerekek számára fejlesztették ki, mivel javíthatja a koncentrációt és még a szorongásos tünetek kezelésére is alkalmas lehet. A csapágyas pörgettyűt a tenyerünkben kell tartani, majd a hüvelyk- és mutatóujjunk között tartva pörgethetjük. Ám ha ügyesebbek vagyunk, simán csak a hüvelykujjunkon is egyensúlyozhatunk vele.

3. Színes szálak a fogkefében

A fogkefék színes szálai bár jól mutatnak, nem ezért használják őket a gyártásnál, hanem azért, hogy tudjuk, ideje lecserélni őket. Amikor ugyanis a kék, piros, zöld stb. részek elkezdenek kifakulni, akkor a fogkefe már erősen elhasználttá válik.

4. Apró szegecsek a farmer zsebeinél

Bizonyára észrevetted már, hogy a farmerek zsebeinél apró szegecsek figyelnek. Létezésüknek gyakorlati oka van, mégpedig az, hogy védjék a nadrágot az elhasználódástól, illetve attól, hogy a varrások mentén elszakadjon. A farmer prototípusának készítésekor jöttek rá egyébként a szegecsek szükségességére, az első, “megerősítés nélküli” darabok ugyanis rekordgyorsasággal estek szét.

5. Frizbi

Az előző évszázadban a Yale Egyetem unatkozó diákjai a szabadidejükben még korong alakú lemeztálcákkal játszottak, amit a Frisbie Pie Company, egyébként péksütemények gyártásával foglalkozó cég használt. Később rájöttek, hogy ha a fémet műanyagra cserélik, könnyebben tudják dobálni azt. A második világháború után Fred Morrison forradalmasította a frizbipiacot műanyagból készült tálcáival, majd 1955-ben a Wham-O koronggyártó céggel karöltve megkezdte a tömeggyártást.

6. Párna

A párnákat eredetileg azért használták, hogy a különféle bogarak ne másszanak az emberek arcába, miközben alszanak. Az ősi Kínában kemény darabokat használtak, mert úgy hitték, a puhák elszívják az agy energiáját, míg Afrikában azt gondolták, a segítségével könnyebben teremthetsz kapcsolatot elhunyt rokonaiddal. A legdurvább felfogás mégis Európában élt, ott ugyanis a férfiak szentül meg voltak győződve arról, hogy a párna a gyengeség jele, így inkább nem is használták.

7. Az evőpálcikák “összeforrasztott” vége

Mi eddig azt hittük, azért van összeforrasztva az evőpálcikák vége, hogy a két külön darab ne essen szét. Valószínűleg ez is benne van a dologban, de a szélesebb farésznek az igazi funkciója az, hogy jelezze: ezeket az evőpálcikákat még senki nem használta.

betöltés...