Orosz fotós bizonyítéka arról, hogy mindenki lenyomozható az interneten

Egy 21 éves orosz fotós kísérletével azt akarta bemutatni milyen durván belemászhat a közösségi média a privátszférába.

A 21 éves Jegor Csvetkov a metrón vadidegeneket fotózott le, aztán egy arcfelismerő alkalmazással kinyomozta kik vannak a képeken. Ezután egyszerűen megkereste őket a közösségi oldalon, a Vkontaktén.

Az orosz fotós a FindFace arcfelismerő segítségével azonosította be a vadidegeneket, az alkalmazás 70 százalék pontossággal működött.

Mindezzel azt akarta megmutatni, hogy mennyire könnyű bárkit megtalálni az interneten. Az alkalmazásnak nyugati változata még nincs az interneten, bár erre biztos nem kell sokat várni.

Sok közösségi oldal felhasználó tévesen azt hiszi, hogy csak az ismerőseiknek és a barátaiknak töltik fel a képeket és személyes információkat.

A férfit magát is ledöbbentette, hogy mennyire könnyen rátalált a vadidegen emberekre. Fura és ijesztő volt számára, amikor a közösségi oldalon meglátta a lefotózott emberek családját, munkáját, házi kedvenceit stb.

“Rengeteg mindent megtudtam ezeknek az embereknek az életéről anélkül, hogy kapcsolatba kerültünk volna”. – mondta Jegor Csvetkov.

Csvetkov szerint, ha valaki túl sok adatot adott meg magáról nyilvánosan,, mint telefonszám, vagy e-mail, munkahely, akkor az arcfelismerővel ezeket is megtudhatta róluk.

Csvetkov a kísérletről készített „Your Face is a Big Data,” fotósorozatát már több mint 170 ezren néztek meg.

A BBC az esettel kapcsolatban megkérdezett egy biztonsági szakértőt, aki szerint a kísérlet megmutatta, hogy az emberek tévednek, ha azt hiszik, csak az ismerőseikkel osztják meg a dolgaikat.

Igazából ezek az infók virtuálisan mindenki számára nyilvánosak, ezért fontos ellenőrizni a biztonsági beállításokat a közösségi oldalakon.

Forrás: faktor.hu, blikk.hu

betöltés...