Ha ez történik, valószínűleg közeleg a halálod!

Nem mindenki szeretné tudni, hogy közeleg a vég, de a tudósok szerint van egy fontos jele annak, hogy nem sok van hátra.

Egy, a PLoS tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint 3000 felnőttet figyeltek, és rájöttek, hogy azok az emberek, akiknek a legrosszabb a szaglásuk, azok 39 százaléka öt éven belül meghal. A jó szaglásúaknak csak 10 százaléka távozott el.

A szaglásérzékelésnek szerencsére nincs direkt kapcsolata a halállal, de jókor figyelmeztethet, hogy orvoshoz kell menni. A Chicagói Egyetem szakemberei 57-85 év közötti önkéntesekkel végeztek el egy gyorstesztet. Különböző szagokat kellett azonosítaniuk: borsmentát, narancsot, halat, rózsát, valamint bőrt.

Az alanyok közül öt év múlva a legrosszabb szaglásúak, akik 4-5 hibát vétettek, 39 százaléka hunyt el. A közepesen teljesítők 19 százaléka, míg az egészséges szaglásúaknak csak 10 százaléka halálozott el öt év alatt.

A kutatók figyelembe vették az eredmények kiértékelésénél ezeket a faktorokat is: életkor, étkezési szokások, dohányzás, anyagi helyzet, általános egészségi állapot.

betöltés...