10 kétségtelen egészségügyi előny, hogy miért aludj a kedvesed mellett

Lehet, hogy azt hiszed, egyedül is jól alszol, de még mindig nem eléggé. Dr. Wendy M. Troxel, a Pittsburgh-i Egyetem pszichiátere szerint legalábbis biztosan nem. Ő azt mondja:

“Egy jól bevált partnerrel együtt aludni annyi testi, fiziológiai előnnyel jár, hogy az alvás sokkal pihentetőbb, mint azoknál, akik egyedül alszanak.”

A fenti megállapítást egy tíz éves kutatás előzte meg. Kiderült, hogy a régóta párkapcsolatban élő nők sokkal jobb alvók, mint a szinglik, de nemcsak az alvásról van szó. Íme az “összebújós alvás” tudományosan bizonyított, egészségügyi előnyei.

1. A biztonságérzet, amit a szerelmed közelsége okoz, meghosszabbítja az úgynevezett “mélyalvásos” szakaszokat, vagyis ugyanannyi idő alatt sokkal többet alszol “aktívan”, és sokkal pihentebben ébredsz.

2. Ha egyedül fekszel le, még sokáig kattoghat az agyad. Ha a szerelmeddel vagy, az agyad hamarabb kikapcsol, elvonatkoztat a napi problémáktól. Így hamarabb merülsz álomba.

3. Az összebújós alvásnál csökken a szervezetedben a kortizol-szint (ez egy hormon, ami a stresszre adott testi reakcióinkat szabályozza), és nő az oxitocin-szint, ami az úgynevezett “szerelemhormon”. A többit nem kell magyarázni…

4. A szerelmeddel való együtt alvás csökkenti a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó, ún. citokinek számát is a testedben. Így minden fájdalom csökken. Az összebújós durmolás tehát egyúttal fájdalomcsillapító is.

5. A nyugtató, pihentető, biztonságban végigdurmolt éjszaka után érthető módon megemelkedett energiaszinttel ébredsz. Egyszerűen minden könnyebben megy, mert nem vagy fáradt!

6. Az alacsony stressz-szint az orvosok szerint mindenkinél nagyon látványos. Aki nyugodt, pihent, az általában tíz évet is letagadhat a korából. Ez a nőknek (is) bizony nagyon jó hír.

7. A megemelkedett szerelemhormon-szint örvendetes mellékhatása, hogy csökkenti a vérnyomást. Ha tehát egy szívednek kedves partnerrel alszol, a szíved szó szerint fellélegzik.

8. Amikor alszol, a testhőmérsékleted lecsökken. Ám ha melletted van egy szeretett társ, a kettőtök testmelege “összeadódik”, így ideális hőmérséklettel pihenhetitek végig az éjszakát.

9. A fentiekből már kiderül, hogy az együtt alvó szerelmeseknek az immunrendszere is erősebb. Még egy influenzát is könnyebben legyőz, aki bújósan alszik.

10. A kutatások azt is bebizonyították, hogy ha meztelenül alszol együtt a pároddal, az erősíti a kettőtök közti kötődést, akkor is, ha akkor épp nem szeretkeztek.

A tudósok tehát mindenképp arra biztatnak, hogy a szerelmespárok aludjanak együtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárkit a takaród alá kell rángatni, csak meg “egészséges”. De ha szeretsz valakit, viseld el, ha horkol, vagy néha lenyúlja a kispárnádat. Az összebújós alvás többi jótékony mellékhatása bőven kárpótolni fog.

betöltés...