9 szépségbaki, amire jó az ecet

Az ecet nem csak az ételeink ízesítésekor jöhet jól, de bizony az otthoni szépségbakikat is könnyedén orvosolhatjuk a savanyú folyadékkal. Íme 9 probléma, amit könnyedén kezelhetünk egy kis almaecettel!

Bőrszépítő

Az almaecet savassága segíthet visszaállítani a bőr pH-értékét, így a természetes védőköpenyünk visszaállhat, ha felborult a szervezetünk egyensúlya. Egy kádnyi meleg vízhez adjunk egy pohárnyi almaecetet, majd áztassuk magunkat legalább 15 percig.

A bőr szépítésében is segíthet

Tonik

A vegyszeres tonikok helyett ideális választás lehet a természetes almaecetes lemosó. 1 evőkanálnyi ecetet keverjünk el 2 csésze vízben és ezt a keveréket használjuk reggel és este egy vattára löttyintve. Az így készült, enyhén hámlasztó hatású lemosó gazdag alfa-hidroxi-savakban, míg az ecetsav élénkíti a vérkeringést, sőt a kence még a pórusokat is összehúzza.

Hajöblítő

2 evőkanálnyi almaecet és egy csészényi víz kell csak a természetes hajöblítőhöz, mely nem csak a vegyszerek maradékát távolítja el, de fényesebbé is teszi a tincseket. A nem kiöblítendő hajszépítő hamar elveszti savanykás szagát, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a hajkoronánk ecetszagú lesz.

Enyhíti a napégést

A tavasz megérkeztével egyre többször fordulhat elő, hogy piros lesz a bőrünk, mert kicsit megkapja a nap. Egy fél csészényi ecetet keverjünk el 4 csészényi vízben, majd a keveréket itassuk fel egy törölközővel és a nedves textíliával borogassuk az égett bőrfelületet.

A borotva okozta irritációt is enyhíti

A szőrbenövések kezelésére

A borotválkozáskor oly sokszor előforduló szőrbenövések és pöttyök kezelésére is alkalmas az ecet. A dudorokat és a pöttyöket első lépésben kenjünk le egy kis mézzel – ami megnyugtatja és hidratálja a felületet, sőt még antibakteriális hatású is. 10 perc eltelte után mossuk le a mézet és egy ecetes vattával óvatosan töröljük át a kezelendő felületet. A gyulladáscsökkentő ecet megnyugtatja az irritált bőrt, illetve az ecetsav felpuhítja a benövések környékét.

Viszlát korpa!

Samponozás előtt vigyünk fel 1-1 arányú almaecet és víz keveréket a hajunkra és a fejbőrünkre, majd alaposan masszírozzuk be a természetes szert. Akár a samponunkba is keverhetünk egy teáskanálnyit az ecetből,  hisz a gombaölő, gyulladáscsökkentő hatású ecet megelőzi a korpásodást, illetve a már fennálló probléma esetén erőteljesen enyhíti a tüneteket.

Eltünteti a zúzódásokat

A kék-zöld foltok bizony nagyon el tudják csúfítani a bőrünk szépségét, így ha beütöttük valaminket, tegyünk rá egy ecetes vattát, amit rögzítsünk a zúzódáshoz legalább egy órára. Az ecetes kezelés után kenjünk egy kis árnikakrémet is a sérülésre.

Foltok és zúzódások ellen is hatásos

Csípések gyógyítása

A pók, szúnyog és egyéb csípések és szúrások okozta bőrpír is gyorsabban eltünhet, ha egy kis ecettel átitatott vattával áttöröljük az irritált bőrt. A gyulladáscsökkentő, pH szintet visszaállító ecet ugyanis nem csak a duzzadást húzza le, de a pirosságot is eltüntetheti.

A kellemetlen illatokat is legyőzi

Viszlát lábszag!

A kellemetlen lábizzadást és a lábszagot is megelőzheti az ecet. Egy lavórnyi vízhez adjunk 4 csészényi ecetet, majd áztassuk a lábfejünket 15 percig az ecetes vízben. A fertőtlenítő, gombaölő hatású ecet remekül kezelheti ezt a kellemetlen problémát is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot vagy oszd meg az írást!

betöltés...