8 mondat, amit minden szülőnek kerülni kell, ha nem akarja negatívan befolyásolni a gyereket

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének, óvná-féltené egész nap, de ez nem minden esetben jó döntés. Vannak olyan “kőbe vésett mondatok”, amiket még a szüleinktől, ők pedig az ő szüleiktől. Ám ezek a mondatok nem épp pozitív irányba terelik a gyereket, hanem épp ellenkezőleg. Például, ha arra kéri a szülő a gyermeket, hogy ne álljon szóba idegenekkel, akkor a gyerek azokkal sem fog, akik segíteni szeretnének neki, gondolunk itt rendőrre vagy tűzoltóra. De ugyanilyen problémát okoz, ha a szülő arra ösztönzi, hogy bármi lehet belőle. Ez nem igaz. A mai cikkünkben erről fogunk beszélni és elmondjuk, hogy milyen mondatokat érdemes kerülni.

1, “Az lehetsz, aki csak akarsz”

Kutatások szerint, jó ha a gyereket biztatják a szülők a jövőben célok elérése érdekében, ám a túlzott ambíció negatív hatással lehet rájuk. Egy szülőnek fontos elmondania és felkészítenie a gyereket egy “B” tervre, ha az “A” nem jönne össze. Sajnos nem mindenkinek van tehetsége a sebészethez, űrhajózáshoz, vagy a focihoz. Viszont ez teljesen normális dolog. A szülők feladata az, hogy megtanítsák gyermeküknek, hogyan kell kezelni a csalódást és a kudarcot.

2, “Olyan vagy, mint az apád / anyád.”

Nincsen semmi rossz abban, ha a szülők pozitív értelemben hasonlítja gyermekét a másik szülőhöz. Viszont általában ezek a mondatok negatív jelentéssel bírnak, és ezzel nem a gyermeket, hanem inkább a másik szülőt kritizálják. Ez teljesen összezavarhatja a gyermeket, ezért jobb nem dobálózni vele.

3, “Egyél brokkolit/ spenótot/ karfiolt, mert nagyon egészséges.”

A Chicagói Egyetem kutatói szerint, a gyerekek számára maga az “egészséges” szó szép lassan a “nem finom” szinonimájává válik. Ha szülő folyamatosan ezt sulykolja beléjük, akkor egy idő után nem fogják megenni az egészséges ételeket. Ha a szülő azt szeretné, hogy gyermeke megegye a spenótot vagy a karfiolt, akkor jobb, ha azt mondja, hogy ez mennyire finom, kóstolja meg.

4, Ne sírj holmi semmiségen

Senki se becsülje alá gyermeke problémáit, mert elképzelhető, hogy a szülő számára egy semmiség, de egy gyereknek nagy trauma lehet, ha például a kedvenc játéka törik el, vagy megy tönkre. Ez a hozzáállás azt jelzi, hogy a szülő veszi figyelembe a gyermek problémáit, így a lurkó bizalma elveszik felé. Ennek következményeként a későbbiek folyamán nem fordulnak a szülőkhöz segítségért vagy tanácsért, még akkor sem ha a probléma valóban súlyos.

5, “Hadd segítsek.”

A szülőknek meg kell tanulniuk, hogy mikor kell valódi segítséget nyújtani gyermekeiknek. Ha látják, hogy képes egyedül felöltözni, akkor nem kell odarohanni hozzá, hogy segítsen. De ugyanilyen problémát okoz például, ha a szülő megoldja a gyerek helyett a házit, még akkor is, ha amúgy ő meg tudta volna csinálni. Ez a későbbiek folyamán nagy hátrány lesz nekik, ugyanis nem fognak semmi újat megtanulni, mert félnek a kudarctól.

6, “Ne érintsd meg, el fog törni!”

Ha folyamatosan ezt a mondatot sulykolják a gyerekekbe, akkor ezzel csak azt érik el, hogy felnőttként nem akarnak majd karriert építeni, mert biztosak benne, hogy semmi sem fog nekik sikerülni, így nem is érdemes belevágni az új dolgokba. Ha tényleg attól tartanak a szülők, hogy a gyermekük értékes tárgyat fog tönkretenni, akkor inkább mondják azt, hogy “Vigyázz a vázára, nehogy eltörjön” vagy “Légy óvatos, attól tartok az nagyon törékeny”.

7, “Olyan okos vagy!”

Elsőre azt gondolhatják a szülők, hogy nagyon jó módszer így dicsérni a gyermeket, viszont ez nem teljesen igaz. Ez a mondat arra sarkallja a fiatalokat, hogy szinte bármit elérhetnek mindenféle erőfeszítés nélkül, azért mert nekik isten adta tehetségük van és okosak. Jobb olyannal motiválni őket, mint például: “Keményen dolgoztál érte.” vagy “Hittem benned, mert sok munkát belefektették a projektbe”

8, Ne beszélj idegenekkel.

A szülők fel sem mérik, hogy ez a mondat mennyire bonyolult egy kisgyerek számára. Ezzel csak azt érik el a szülők, hogy a gyerek távol tartja magát az idegenektől, beleértve azokat is, akik megpróbálnak neki segíteni (pl: tűzoltó, rendőr, mentős). Ahelyett, hogy megtiltanák azt, hogy idegenekkel beszéljen, célszerűbb azt elmagyarázni, hogyan kell viselkedniük bizonyos helyzetekben. Például, ha egy gyanús külsejű ember édességgel kínálja, vagy sötétített üvegű autóból szólnak ki neki.

Hasznosnak tartottad a cikket?

betöltés...