Így változtak meg a kedvenc kutyafajtáink az elmúlt 100 év alatt!

A tenyésztéseknek megfelelően némelyik fajta, még ha tiszta is, már szinte alig hasonlít felmenőire. Elég megdöbbentő látni “miből lett a cserebogár”!

Angol bulldog

Ennek a fajtának az izomzata egy évszázad alatt csak nőtt. Széles mellkasával,rövid lábaival és különleges pofájával egyéni helyet foglal el a kutyák világában. De a tenyésztések miatt várható élettartama csupán 6 év 4 hónap.

Basset hound

A 100 év alatt a füle megnyúlt, hátsó lábai pedig rövidebbek, s úgy tűnik erősebbek lettek.

Boxer

Arca rövidebb, gyűrtebb lett és test arányai is megváltoztak: gerince kiegyenesedőbb faránál.

Bull Terrier

Szinte felismerhetetlen a két állat: a 100 évvel ezelőtt a bull terrier egy gyönyörű, atlétikus felépítésű kutya volt. A koponyája azóta rövidebb, testesebb lett, pofája pedig sokkal erősebb az évek folyamán. Az egész kutya most már karakteresebb, de nem tudjuk, hogy előnyére vált-e a harci kutyává válás.

West Highland White Terrier

Ez a fehér kutyus nem sokat változott. Szőrzete talán hosszabb és dúsabb lett, de általánosságban véve a fajta nem változott annyira meg.

Doberman Pinscher

Békésebb természetűvé vált, kevésbé zömök már, és feje is áramvonalasabb. Mondhatni előnyére változott!

Ír szetter

Ez a kutyafajta nem nagyon különbözik elődjétől. Szőre hosszabb, dúsabb és simább lett, de általában véve ugyanúgy néz ki, mint 100 évvel ezelőtt.

Német juhász

Az 1800-as években kezdtél el a németek ennek a fajtának a tenyésztését, melynek testalkata leginkább a farkaséhoz hasonlít. Szőre hosszabb és vastagabb lett az évek során, csontozata is átalakult: mellkasa szélesebbé vált!

Rottweiler

Bár a régi képen nem látszik, színük változott meg leginkább a 100 évvel ezelőtti felmenőikhez képest, jellegzetes fekete és rozsdabarna foltok jellemzik, arca rövidebb lett, orra nyomottabbá vált!

Tacskó

Ami azonnal szembetűnik, az a magasság. A tacskó egyértelműen alacsonyabb lett. A mellkasa pedig szélesebb lett, ugyanúgy, mint a pofája és az egész teste.

Airedale Terrier

Hosszabb a feje, de az Airadele terrier szőre nem változott. A trimmelése mostanság más, de tudjuk, hogy ezek a dolgok is gyorsan változnak.

Bernáthegyi kutya

A bernáthegyi kutya az 1800-as évekből származik, munkakutya volt eredetileg. Ezután alpi masztiffnak hívták és csak az 1880-as évektől kezdték el bernáthegyinek hívni. Manapság már inkább háziállat és nem munkakutya, mert nagyon hamar kifárad.

Szerinted előnyükre változtak leghűségesebb társaink az elmúlt évszázadban? Vagy nem kellett volna ilyen szinten beavatkozni az embernek ezekbe a folyamatokba?

Oszd meg, ha érdekesnek találtad!

betöltés...