Miért lesz okosabb és boldogabb a gyereked, ha játékok helyett élményeket adsz neki

Sok szülő választja a könnyebb utat, és ajándékként a gyerekeit rendszeresen drága játékokkal, készülékekkel lepi meg. Ezeken nem kell sokat gondolkodni, könnyen beszerezhetők és garantáltan örülni fognak neki a gyerekek. De több tanulmány is rávilágít arra, hogy a temérdek játék megzavarhatja és túlterhelheti a gyerekeket, még felnőtt korukban is problémákat okozhat.
Azt szeretnénk bemutatni, hogy játékok és kütyük helyett miért jobb, ha élményeket és emlékeket ajándékozol a gyermekednek.

A túl sok játék megterhelő lehet a gyerek számára

Egy tanulmányban 24 kisgyermeket vizsgáltak. 3, 12 és 21 játékot adtak nekik 10 percre. A kutatók megállapították, hogy a gyerekek több időt töltöttek a 3 játékkal játszva, ezzel pedig bebizonyosodott, hogy egy gyereknek nincs szüksége óriási mennyiségű játékra ahhoz, hogy jól érezze magát.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a túl sok játék csökkenti a gyerek figyelmét, és meggátolja a képzelőerejének fejlődését. Ennek eredménye, hogy olyan gyerekeink lesznek, akik nem tudnak koncentrálni, sem küzdeni, mikor későbbi életükben fontos lehetőségekkel találják szemben magukat.

A játékok ártanak a szülő-gyerek kapcsolatnak

A már említett tanulmány arra is kitér, hogy azzal, hogy a szülők játékokat adnak a gyerek kezébe, csökkentik az egymással töltött minőségi időt. Ez pedig nagyban rontja az egymás közti kötődést. A kutatás szerint a gyerekek sokkal jobban fejlődnek érzelmileg és szociálisan, ha több időt töltenek szüleikkel.

A pszichológusok pedig teljesen egyetértenek ezzel. A szülő és gyerek közti szoros kötelék növeli a gyermek érzelmi intelligenciáját, melynek képességeire és mentális állapotára nézve is nagy hatása van.

Ajándékötletek, melyek sokkal jobbak a játékoknál

1. Tanfolyamok

Ha a gyerek szeret táncolni, énekelni, festeni vagy sportolni, könnyű dolgod van. Számos olyan tanfolyam közül válogathatsz, melyek passzolnak gyermeked hobbijához. Ezzel biztosan le fogod nyűgözni.

Nem tudod pontosan, hogy mit is szeret? Ne aggódj! Sok online kurzus van, ahol kipróbálhatod, mi jön be neki leginkább, ez alapján választhatsz tanfolyamot számára.

2. Minden évben megtartott szokások

Mi lenne, hogy ahelyett, hogy megvennéd neki a legújabb iPadet a szülinapjára, elvinnéd inkább vidámparkba a gyereket? Rengeteg közös élményt és felejthetetlen emléket szerezhettek. Az utazást szokásotokká is tehetitek, így minden évben lehet várni, hogy végre elérkezzen az ideje.

Nem is kell, hogy az utazást feltétlenül szülinaphoz igazítsd. Válassz ki egy helyet, ahova minden nyáron vagy télen ellátogattok családilag. Képzeld csak el, mennyi gyönyörű kollázst készíthettek majd a fotókból.

3. Jegyek eseményekre

Ha az utazást túl költségesnek találod, hagyományt teremthetsz abból is, ha rendszeresen ellátogattok a helyi csapat meccseire. De a mozi is nagy élmény. Vezess be mozi hétvégéket, de hogy ne legyen egyhangú a dolog, színesítheted a mozit múzeumokkal vagy állatkertekkel is. Rengeteg olyan hely van, ahova nagyon jó szórakozás együtt elmenni.

4. Fedezzétek fel együtt a környéket

Szűkebb és tágabb lakókörnyezetetek megismerése szintén jó kis közös kaland. Legyetek turisták a saját környéketeken, próbáljatok ki minden fagyizót, egyetek végig szépen sorra minden pizzázót, és válasszátok ki a legjobbat. De az ételeken túl is gondolkodhatsz. Járjátok be azokat az utcákat, hol hét közben nem fordultok meg, látogassatok el a környékbeli településekre, keressetek fel nevezetességeket. Jó időben bejárhatjátok a környéket kerékpárral is, hogy az élmény még nagyobb legyen.

betöltés...