Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amelyről érdemes tudni

Az emberi vért először az 1900-as évek első évtizedében sorolta be 4 közismert típusba Karl Landsteiner, osztrák orvos. Nem titok, hogy vészhelyzet esetén fontos ismerni az ember vércsoportját, mivel a vér kompatibilitása elengedhetetlen a biztonságos transzfúzióhoz. Kiderült azonban, hogy a vér tulajdonságai befolyásolhatják egészségi állapotunkat is, és egyesek szerint, sorsunkat és személyiségünket is.

Itt, az 5percblognál tudományos tényeket és furcsa elméleteket tanulmányoztunk az 0-s vércsoportról, és alig várjuk, hogy elmondjuk, mit találtunk.

1. Hogyan határozzák meg a vér típusát?

A vértípusokat vagy vércsoportokat bizonyos antigének jelenléte vagy hiánya szerint osztályozzák, amelyek immunválaszt válthatnak ki, amikor azok idegenek a szervezetnek. Ezen antigének által a beteg immunrendszere megtámadhatja az átömlesztett vért. Ezért annyira fontos tudni a vércsoportodat, és tisztában kell lenned a biztonságos egyezésekkel a vérátömlesztéshez.

2. A 0-ás vércsoport jellemzői

Négy fő vércsoport van meghatározva, a vörösvértestek felületén az A és B antigének jelenléte vagy hiánya, valamint a plazmában lévő A és B antitestek alapján. Az A és B antigének mellett van egy Rh faktor nevű protein, amely lehet jelen vagy hiányozhat. Összességében ez 8 vércsoportot alkot: A +, A-, B +, B-, 0 +, 0-, AB + és AB-. A 0 típusú vérben sem A, sem B antigének nincsenek a vörösvértestekben, de a plazmában mind A, mind B antitestek vannak. A 0 + típus a leggyakoribb vércsoport, amely a különféle etnikai és faji csoportok népességének 37– 53\% -át teszi ki.

3. A 0-ás vércsoporttal rendelkező emberek univerzális donorok.

A 0+ vércsoportú emberek mind a 4 csoportnak adhatnak vért, de csak az RH pozitív alcsoporttal rendelkezők számára (0 +, A +, B +, AB +). A 0- típusú vörösvértestek mind a 8 alcsoportba átömleszthetők, ami egy olyan univerzális vércsoporttá teszi, amelyre mindig szükség van a sürgősségi transzfúziókhoz. A 0- típusú vért sürgősségi esetekben használják a vérátömlesztéseknél, amikor fontos a beteg életének megmentése, mielőtt az egyezzés-vizsgálat befejeződik. Sőt, 0- típusú vér a legbiztonságosabb az újszülöttek számára, akiknek immunrendszere alulfejlett.

4. A 0-ás vércsoportúak csak 0-ás vért kaphatnak.

A 0+ típusú vérrel rendelkezők a 0+ és 0- vércsoportú emberektől kaphatnak vért, míg azok, akiknek 0- vérük van, csak ugyanazt a 0- típusú vért kaphatják. Sürgős esetekben, amikor 0- típusú vérből nem áll elegendő mennyiség rendelkezésre, az helyettesíthető 0+ vérrel.

5. Egészségügyi kockázatok

A tudósok szerint vannak olyan módszerek, amelyekben a vér biokémiája meghatározhatja az egészségünket. Annak ellenére, hogy a vértípusok egészségünkre gyakorolt hatását még mindig kutatják, vannak bizonyos elméletek a különféle vércsoportú emberek egészségügyi kockázatairól és előnyeiről. Úgy vélik, hogy a 0-s vércsoportú emberek hajlamosabbak lehetnek bizonyos bakteriális és vírusos fertőzésekre, mint más vércsoportok, beleértve a súlyos fertőzéseket, mint pl. a pestis, kolera, mumpsz és tuberkulózis. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a 0-ás vércsoportúaknál a duodenális fekélyek 35\%-kal gyakrabban fordulnak elő, mint az A, B és AB vércsoportúaknál.

6. Egészségügyi előnyök

Az 0 vércsoportúaknál a legalacsonyabb a szívkoszorúér betegség kialakulásának kockázata, az A, B és AB vércsoportúakhoz képest. A tanulmányok azt mutatják, hogy a nem 0 vércsoportú egyéneknél 25\%-kal nagyobb a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata, mint a 0-vércsoportúaknál. Ráadásul a 0-vércsoportú embereknél alacsonyabb a vérkeringési betegségek és kognitív rendellenességek kialakulásának kockázata. Az egészséges életmód fenntartása és az egészségügyi kockázati tényezők kezelése azonban nélkülözhetetlen a betegségek elkerülése érdekében, függetlenül attól, hogy milyen vércsoportú vagy.

7. 0-ás vércsoport és az étrend

Lehet, hogy hallottál az úgynevezett „vércsoport diétákról”, amelyek azt állítják, hogy bizonyos, a vércsoportodnak megfelelő termékek evése segít, hogy fitt és egészséges maradj. Nagy népszerűségük ellenére a vércsoport diéták nem rendelkeznek tudományos bizonyítékokkal és nem egyetemesen elismertek. A táplálkozási szakemberek azt sugallják, hogy jobb egy személyre szabott étrendet követni, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotodat, mint egy, a vércsoportoddal kapcsolatos étrend.

8. 0-ás típusú vér és a személyiség

A vércsoportnak az emberek jellemvonásaira gyakorolt hatása meglehetősen vitatható, ám ez az elmélet nagyon népszerű néhány országban, különösen Japánban. A TV-műsorok, újságok és folyóiratok gyakran vércsoport horoszkópokat és romantikus kompatibilitási táblázatokat tesznek közzé, míg a japán manga, anime és videojátékok megemlítik a karakter vércsoportját. A japánok úgy vélik, hogy a 0-s vércsoporttal rendelkező emberek nagylelkűek, szenvedélyesek, társaságkedvelők és pénzügyileg sikeresek, és hogy a legjobb romantikus egyezés a 0 és az A vércsoportú emberek között van.

Milyen a vércsoportod? Tudod, hogy a vércsoportod milyen módon befolyásolhatja az életedet? Nyugodtan oszd meg véleményedet kommentben.

betöltés...