A 102 éves férfi azt hiszi, hogy a családját meggyilkolták a Holokauszt alatt: 70 évvel később kap egy hívást, ami megdöbbenti

A Holokauszt.

Mindössze egy szóval tetszőleges számú érzést idézhetsz fel, amelyek a félelemtől és a szomorúságtól a haragig és a dühig terjednek.

Ártatlan életek milliói tűntek el szisztematikusan a létezésből.

Gyermekeket szakítottak el az édesanyjukból, idős férfiakat és nőket küldtek haláltáborokba, a sebezhető embereket borzalmas kísérleteknek vetették alá. Bárkit, aki „rossz” véleményt kapott, megkínoztak vagy megöltek, gyakran mindkettőt.

A Holokauszt. Egy sötét folt a világ történelmén.

1939-ben a 24 éves Eliahu Pietruszka családjával élt Varsóban, Lengyelországban.

Amikor a második világháború kitört és a nácik megszállták Lengyelországot, Eliahu elmenekült a Szovjetunióba. Hátrahagyta a szüleit és az ikertestvéreit, Volfot és Zeliget, akik kilenc évvel fiatalabbak nála.

Családjának többi részét a varsói gettóból a náci haláltáborokba deportálták. Ennek eredményeként Eliahu úgy gondolta, hogy mindenkit, akit szeretett, meggyilkoltak a gázkamrákban.

Meggyőződve a legrosszabbról
Még javában tartott a háború, amikor Eliahu üzenetet kapott az egyik testvérétől. Volfnak sikerült tudatnia vele, hogy megszökött a koncentrációs táborból, ahol tartották.

A testvérek tartották a kapcsolatot egy ideig, de a tragédia hamarosan újra beütött. Volfot az oroszok elküldték egy szibériai munkatáborba, és így Eliahu ismét azt hitte, hogy a bátyja biztosan meg fog halni.

“Teljesen meg voltam győződve róla, hogy már nem él“ – mondta Eliahu.

Eliahu Oroszországban élt tovább és nősült meg. Megállapította, hogy a háborúban elkövetett szörnyű atrocitások az egész családját eltörölték a föld színéről. 1949-ben Izraelbe költözött, hogy új életet kezdjen. Gyakran gondolt arra a családra, amit hátrahagyott, és a szíve folyamatosan nyílt seb volt – hogyan lehet a világon ilyen gonoszság?

Évtizedek teltek el… és aztán csoda történt.

Néhány hónappal ezelőtt Eliahu unokája, Shakhar Smorodinsky kapott egy e-mailt egy kanadai unokatestvértől, aki a családfáját kutatta. Megnézte a Jad Vasem honlapját; egy adatbázist, amely a holokauszt egyes zsidó áldozataitól származó vallomásokat tartalmaz.

Véletlenül felfedezve
Az unokatestvér hamarosan felfedezett valami csodálatosat. Az adatbázisban volt egy vallomás Volf-tól, 2005-ös keltezéssel.

Kiderült, hogy Eliahu testvére végül is túlélte a szovjet munkatábort. Ezután Magnitogorskban telepedett le, ami egy ipari város az Urál-hegységben. Életének hátralévő részében építőmunkásként dolgozott, és időközben lett egy gyermeke – egy fiú, akit Alexandre-nek nevezett el.

Shakharnak sikerült kapcsolatba lépnie Alexandre-vel. Megdöbbenve hallotta, hogy vannak rokonai, akiket soha nem ismert. Beleegyezett, hogy Izraelbe utazzon, hogy találkozzon nagybátyjával, Eliahu-val.

A találkozó rendkívül érzelmes volt az összes érintett számára. Eliahu és Alexander megölelte egymást, mindketten próbáltak, de nem tudtak harcolni a könnyekkel.

„70 évet vártam, hogy lássalak!” – mondta Eliahu Alexandre-nek. “Az apád mása vagy.“

“Soha nem gondoltam, hogy ez fog történni“ – mondta Alexandre a nagybátyjának.

Sajnos Volf 2011-ben, 88 éves korában meghalt. Soha nem tudta, hogy a bátyja túlélte a háborút. Bár Eliahu szomorú, hogy nem láthatta újra a bátyját, örül az általa hagyott hagyatéknak.

“Annyira boldog vagyok, hogy a bátyám itt hagyott valamit, és ez a fia“ – folytatta Eliahu.

Nézd meg az alábbi érzelmes videót * zsebkendőt készíts.

Eliahu és Alexandre nem tudott egymás létezéséről mindössze néhány hónappal ezelőttig. Most, az új kötelékük egy törhetetlen dolog.

Kérjük, oszd meg ezt a cikket, ha téged is megindított. Soha ne felejtsd el a tragédiát, ami a holokauszt volt!

betöltés...