10 bizarr haláleset a középkorból

A történelem tele van szokatlan halálesetekkel. Magyar példákból is sokat ismerünk, kezdve I. Bélával, akire rászakadt a trón, II. Istvánon keresztül, akit a legenda szerint a kunok halálra ölelgettek, egészen a több ízben is előforduló vadkanbalesetekig. Más országok története is bővelkedik azonban bizarr, halálos kimenetelő balesetekben.

Az élve eltemetett császár

A legenda szerint Zénón bizánci uralkodó egy heves italozása 491-ben az életébe került (bár a történet egyik változata szerint az epilepszia döntötte le a lábáról). A császár ugyanis akkora mennyiséget fogyasztott szeszes italokból, hogy eszméletét vesztette, olyannyira, hogy felesége, Ariadné császárné már a halálát is bejelentette. Az uralkodót koporsóba fektették, amelynek már a fedelét is leeresztették, amikor a mindenki által halottnak hitt császár egyszer csak segítségért kezdett kiáltozni. Minden erőfeszítése hiábavaló volt azonban, mivel a császárné megtiltotta, hogy bárki felnyissa a koporsót. A népszerű anekdota ellenére a császár vélhetően vérhasban vagy epilepszia következtében hunyt el.

Akinek egy disznó okozta a vesztét

VI. (Kövér) Lajos francia király fia, az apja tanácsait figyelmen kívül hagyó Fülöp herceg rövid életében még az engedelmesség látszatát is igyekezett elkerülni. Az 1129-től társuralkodóként Franciaország élén álló Fülöp 1131-ben barátaival éppen Párizsban, a Szajna mentén lovagolt, amikor lova megbotlott egy, a folyó partján álló trágyahalomból kiugró disznóban, és a társuralkodó földet éréskor olyan szerencsétlenül esett (a krónikák szerint csúnyán eltörte a végtagjait), hogy másnap belehalt sérüléseibe.

Akivel ellensége levágott feje végzett

Sigurd Eysteinssonnak, a ma Skóciához tartozó Orkney viking earljének egyik legnagyobb győzelme okozta vesztét. Miután 892-ben legyőzte ellenfelét, Máel Brigtét, levágta a fejét, majd a nyereghez erősítette a testrészt, és elindult hazafelé a csata helyszínéről. Olyan szerencsétlenül helyezte el azonban a levágott fejet, hogy Máel Brigte fogai felsértették a lábát, az így keletkezett seb pedig elfertőződött, és Orkney earlje belehalt sérüléseibe. Ellenfele még a túlvilágról is megbosszulta halálát.

Zuhanás a Towerből

Gruffydd ap Llywelyn, Wales tényleges uralkodója, Nagy Llywelyn fia a féltestvérével, Dafyddal folytatott vetélkedés következtében az 1240-es évek elején a III. Henrik fogságába, a Towerbe került. Mivel az angol uralkodó úgy vélte, hogy Gruffyddet és legidősebb fiát fegyverként tudja felhasználni a bátyja ellen, a herceg feleségével kötött egyezség ellenére továbbra is fogva tartotta Gruffyddet, aki ezt azonban nem viselte túl jól, és egy lepedőkből, valamint ruhákból font kötéllel megpróbált elszokni börtönéből. A rögtönzött kötél azonban elszakadt, és Gruffydd 30 méter magasból a mélybe esett. A zuhanást nem élte túl.

A torkon akadt légy

A katolikus egyház történetének egyetlen angol pápája, Nicholas Breakspear tüszős mandulagyulladásban szenvedett, és a történészek többsége szerint ez okozta 1159-ben bekövetkező halálát. Egy beszámoló szerint az egyházfő azonban sokkal szokatlanabb körülmények között halt meg: IV. Adorján éppen egy pohár bort kortyolgatott, amikor az italban úszkáló légy a torkán akadt és megfulladt.

A kétségbeesett törpe szolgáló

II. Henrik, Champagne grófja a harmadik keresztes hadjárat idején a francia hadak egyik vezetőjeként tevékenykedett, 1192-től pedig Jeruzsálem uralkodója lett, annak ellenére, hogy a királyi címet sohasem használta. 1197-ben egy napon éppen csapatait szemlélte meg akkói palotája ablakából, amikor a korlát, amelyre támaszkodott, leszakadt, Henrik pedig a földre zuhant. Egyik szolgálója (aki feltehetően törpe volt) zavarában ura után vetette magát, és pont ráesett a grófra. A beszámolók szerint túlélhette volna a zuhanást, ha szolgája nem zuhan rá.

A gyilkos halpite

Hódító Vilmos negyedik fia, a normann hódítás után Angliát konszolidáló I. Henrik 1135-ben bekövetkező halálát Huntingdoni Henrik beszámolója szerint az orvosai tanácsa ellenére elfogyasztott túlzott mennyiségű halpite okozta. A király egy napon a vadászat fáradalmai után nagyon megkívánta a halat, ám túl sokat fogyasztott el az ételből, és már éjszaka is érezhette a pite egészségére gyakorolt negatív hatásait. Az uralkodó állapota a következő napokban sem javult, és végül belehalt a titokzatos betegségbe.

A király öve és a halálos szarvasagancs

I. Baszileiosz bizánci császár még 75 évesen sem hagyott fel vadászszenvedélyével. 886-ban azonban egy vadászaton az uralkodó öve beleakadt az egyik szarvas agancsába, és az állat mintegy 25 kilométeren át vonszolta a császárt az erdőben. Egyik kísérője vágta el végül az övet, Baszileiosz azonban azt hitte, meg akarja ölni, ezért még azelőtt kivégeztette, mielőtt belehalt volna sérüléseibe.

A borba fulladt herceg

Plantagenet György, Clarence első hercege, IV. Eduárd és III. Richárd angol király kiszámíthatatlan testvére a rózsák háborújában a York oldaláról átállt a Lancasterekhez, emiatt IV. Eduárd árulás vádjával halálra ítélte. Egyes beszámolók kérésének megfelelően kedvenc italába, egy kád malváziaborba fulladt bele a Towerben 1478-ban végrehajtott kivégzésén.

Aki a nevetésbe halt bele

Emberséges Márton, Aragónia királya 1410-ben egy napon éppen az ágyában igyekezett kikúrálni egy egész liba elfogyasztása következtében fellépő emésztési zavarait, amikor udvari bolondja belépett a szobába. Amikor a király megkérdezte, merre járt, az udvari bolond azt válaszolta, hogy a közeli dűlőben, ahol látott egy fiatal szarvast, ahogy a farkánál fogva lóg a fáról, mintha csak ezzel büntették volna fügelopásért. Az uralkodó a legenda szerint ezen annyira kontrollálatlanul kezdett el nevetni, hogy hamarosan hanyatt esett, és már nem kelt fel többé.

betöltés...