Az Alzheimer-kór 10 jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Ha a szülőknek vagy nagyszülőknek kezd megváltozni a magatartása, ha elfelejtik mit beszélgettetek pár órája, ha beszédproblémák vagy személyiségváltozás lép fel, akkor a szakorvosi vizsgálat és az időben elkezdett, megfelelő kezelés segít féken tartani a betegséget.

A korai diagnózis, mint minden más betegségnél, itt is lehetővé teszi a kezelés elkezdését, már a korai stádiumokban. Ha arra gyanakszol, hogy egy családtagnál vagy ismerősnél Alzheimer-kór van kialakulóban, akkor az alábbi tíz jel megfigyelése segítséget nyújthat a pontosabb azonosításban, amelyet a Nemzetközi Alzheimer-Konferencián fogalmaztak meg, 2013-ban.

1. Memóriazavar, amely negatívan befolyásolja a mindennapi életet. Az Alzheimer-kórban szenvedők hajlamosak személyes tárgyaikat szokatlan helyekre tenni, például a fogkefét a hűtőbe, vagy ehhez hasonló furcsa helyekre.

2. Bizonyos tevékenységek elvégzésében nehézségekbe ütközik.

3. A munkahelyi vagy otthoni feladatok elvégzése nehézséget okoz.

4. Téved az órát és dátumot illetően.

5. Nem tud értelmezni, megérteni bizonyos képeket.

6. Nehézségek a beszédben, az írásban. A betegek elfelejthetnek alapvető szavakat, ami miatt nehézzé válik megérteni őket.

7. Összekuszál dolgokat és elveszíti azt a képességét, hogy végigjárjon egy utat, amit előzőleg már megtett.
8. Tájékozatlanság és gyenge ítélőképesség. A betegek eltévedhetnek saját házuk környékén is, vagy nehézséget okoz olyan szokásos dolgok elvégzése is, mint például az asztalterítés.

9. Felmond a munkahelyén és kihúzza magát a társasági életből.

10. A lelkiállapot és a személyiség megváltozása. Az Alzheimer-kórban szenvedő beteg elér oda, hogy már nem lel boldogságot azokban a dolgokban, amelyek azelőtt boldoggá tették, elvesztik bizalmukat a családtagjaikkal szemben és mindenféle ok nélkül válhatnak dühössé, haragossá.

Hasznos tanácsok egy Alzheimer-kóros beteg életének megszervezéséhez:

Azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, problémát okozhat azoknak a mindennapi tevékenységeknek a megszervezése, amelyeket a múltban gond nélkül végrehajtottak. Ezért a segítségnyújtás megkönnyíti számukra az életet és hozzásegítheti ahhoz, hogy újra jól érezzék magukat. Itt van néhány tanács, amivel könnyebbé és elviselhetőbbé lehet tenni az ilyen beteg életkörülményeit – melyeket szintén a Nemzetközi Alzheimer-Konferencia fogalmazott meg:

Nagyon fontos a betegségéről való beszélgetés elkerülése és a humorérzék megőrzése. Próbáljunk meg minél többet kommunikálni vele, folyamatosan megőrizve a humort és a vidám hangulatot.

A memória romlása vagy teljes elvesztése balesetveszélyt jelent a betegre, ezért a megfelelő biztonság megteremtése nagyon fontos.

Sajnos a betegség fokozatosan előrehalad, és a céltalanság ezt még jobban felerősítheti. Ezt megelőzendő, érdemes olyan elfoglaltságot biztosítani neki, ami eltereli erről a figyelmét és segít abban, hogy ne érezze magát összezavartnak – mint például a kertészkedés.

Az emlékeztető egy másik trükk, amivel a mentális zavartság megelőzhető, ennek segítségével a beteg könnyebben tud tájékozódni és memorizálni tudja az arcokat és helyeket. A családi fotóalbum jó példa erre. Tartsuk mindig a közelében, hogy kézbe vehesse, írjuk minden kép alá, hogy ki látható rajta.

betöltés...