Házi praktikák szemölcs ellen

A szemöcs nem egy jó dolog, sokan és sokáig küzdenek vagy élnek együtt vele, de ha kipróbálunk egy-két házi praktikát, mi is elbánhatunk vele, nem muszáj egyből kés alá feküdni.

A kicsi és új szemölcsöket könnyedén eltávolíthatjuk otthon is, vagy esetleg, ha van türelmünk, lehetséges, hogy az immunrendszerünk is elbánik vele. Ha mégsem, folyamodjunk olcsó házi praktikákhoz. Ajánlatos, még ha nem is zavar, megszabadulni tőlük, mivel vírusos fertőzések, és szeretnek gyorsan szaporodni.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módszer, a fokhagyma. Mindig van otthon, olcsó és egy próbát megér. Vágjunk ketté egy gerezd fokhagymát, és a levét próbáljuk meg rányomni a szemölcsre. Egy vékony szeletet hosszabb ideig rá is tehetünk, rögzítsük sebtapasszal.

A gyermekláncfű vagy vérehulló fecskefű levét csepegtessük a szemölcsre, és egy idő után le fog esni magától. Saját tapasztalatból mondhatom, bevált. Hét éves koromig volt egy szemölcs a bal mutató ujjamon. Aztán egyszer kipróbáltam rácsepegtetni a vérehulló fecskefű nedvét, mivel a nagyszüleimnél ezt tanácsolták. Két-három nap után a szemölcs magától lehullott, akkor nagy bánatomra, mivel onnan tudtam megjegyezi, hogy melyik a bal kezem.

Népi praktikaként emlegetik még az ecetes vattát, nyírfakéreg levét, a banán héját és a bazsalikom levelét is. Ezek közül persze nyugodtan kipróbálhatjuk bármelyiket.

A szemölcs eltávolítására ragtapaszt is használhatunk. Szorosan ragasszuk le hat napig, majd a tapasz eltávolítása után, áztassuk vízbe és dörzsöljük jól meg az elhalt bőrréteget. Éjszakára hagyjuk szabadon a területet, majd reggel kezdjük újra, míg el nem múlik.

Néhány C-vitamin tablettát zúzzunk porrá, keverjük vízzel pépessé, majd kenjük a szemölcsre, és tegyünk rá egy tapaszt. A nagy savtartalom semlegesítheti a szemölcsöt és a C-vitamin a vírussal is harcba száll.

Sokak szerint az E-vitamin-olaj is jó a szemölcsök ellen. Naponta egyszer törjünk fel egy E-vitamin-kapszulát, és a tar­talmát dörzsöljük a szemölcsre. Helyette tőkehalmáj-olajat is használhatunk.

betöltés...