8 jel, hogy a testednek sürgősen D-vitaminra van szüksége

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, aminek nagy hatása van szervezetünkre, például biztosítja a kalciumot a csontjaink számára, és erősíti immunrendszerünket. Általában az élelmiszerekből, étrendkiegészítőkből vagy napsugarakból jutunk hozzá ehhez a vitaminhoz, de ha a pótlásáról nem gondoskodunk, szervezetünk működésében különböző problémák léphetnek fel.
Most megtudhatod, melyek a D-vitamin hiány leggyakoribb tünetei.

1. A fej izzadása

Többféle tünet is jelezheti, hogy a szervezetnek D-vitaminra van szüksége. Az újszülötteknél például a fokozott izzadás a D-vitamin hiány egyik legelső jele. Felnőtteknél az egyik legmegtévesztőbb tünet, amiből nem gyanakodnánk arra, hogy vitaminhiány okozza, a fej fokozott izzadása. Ha a fejeden többet izzadsz, mint a tested többi részén, feltehetően kevés a D-vitamin mennyisége a szervezetedben.

2. Csontfájdalom

A D-vitamin hiánya megakadályozza, hogy a kalcium beépüljön a csontokba, ez csontlágyulást, a csontok meggyengülését eredményezheti. A D-vitamin hiánya miatt vázizomrendszeri fájdalmak jelentkezhetnek, elsősorban a sípcsontban. Ezért is fontos gondoskodni a D-vitamin utánpótlásáról, hogy elkerüljük a csontfájdalmat és a csontritkulás következtében történő csonttöréseket.

3. Izomfájdalom

A D-vitamin hiánya nem csak a csontjainkat, de az izmainkat is hátrányosan érinti. Komoly izomfájdalmat, izomgyengeséget, az izomtömeg csökkenését és az izmok lassúbb regenerálódását okozhatja. Az alacsony D-vitamin szint kiterjedt krónikus fájdalmat is eredményezhet a testben, ami a fibromyalgia egyik legfőbb tünete.

4. Gyenge immunrendszer

A D-vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer hatékony működésében. Az orvosok az antibiotikumok feltalálása előtt kezdték el használni ezt a vitamint fertőzések kezelésére, mégpedig úgy, hogy nem is tudtak róla. A tuberkulózisos betegeket például szanatóriumba küldték, hogy sok időt töltsenek a napon, mert akkoriban úgy hitték, a napfény közvetlenül pusztítja a kórokozókat. Ha gyakran visszatérő vírusos fertőzéstől szenvedsz, lehet, hogy a D-vitamin hiánya áll a háttérben.

5. Fáradtság és gyengeség

Gyakran a pörgős életmód és az alváshiány számlájára írjuk a fáradtságot és a gyengeséget. Kiderült azonban, hogy ebben a D-vitamin hiánynak is szerepe lehet. Egy tanulmány a D-vitamin hatását vizsgálva kimutatta, hogy a D-vitamin szintjének normalizálása után a fáradtság mértéke jelentősen csökkent.

6. Lassú sebgyógyulás

Egy tanulmány szerint a D-vitamin 12 héten át történő szedése után nagyban csökkent a sebek és fekélyek mennyisége a lábfekélyes cukorbetegeknél. Tudósok szerint a D-vitaminnak pozitív hatása van a vércukorszint és a koleszterinszint stabilizálására. Ha a sebeid lassan gyógyulnak – főleg, ha cukorbeteg vagy -, fordíts még nagyobb figyelmet a D-vitamin pótlására!

7. Hajhullás

Hajhullást nagyon sok tényező okozhat, köztük a D-vitamin hiánya is. A vitamin hiánya következtében a haj természetes növekedési ciklusa felborul, a haj elvékonyodik, hullani kezd. A D-vitaminnak fontos szerepe van a hajnövekedésben, hajhullás esetén kiegészítő kezelésként is alkalmazható.

8. Szorongás és depresszió

A D-vitamin olyan különleges tápanyag, ami szervezetünk sok részére hatással van. Az agyra is. Miután a táplálékkal együtt elfogyasztottuk, vagy a napfény által szintetizálódott a bőrünkben, olyan neurotranszmittereket szabadít fel, mint a dopamin és a szerotonin, melyek hatással vannak az agyműködésre. Tudósok szerint a D-vitamin hiánya vezethet szorongáshoz, depresszióhoz, és szorosan összefüggésben állhat különböző mentális betegségekkel, pl. a skizofréniával.

Ha a D-vitamin hiányának bármely tünetét tapasztalod, keresd fel az orvosodat, aki előírja a számodra szükség vitamin mennyiséget!

betöltés...