Ha Károly walesi hercegből király lesz, Vilmos és Katalin ezt az új királyi címet kapja!

Ugyan nem annyira illő beszélni róla, de előbb, vagy utóbb véget ér a világon a leghosszabb ideje uralkodó II. Erzsébet brit királynő regnálása, és a trónon fia, a novemberben a 70. életévét betöltő Károly fogja követni, így az Egyesült Királyságnak újból királya lesz.

Azonban erre akár még több évet is várni kell, mivel a 92 éves királynő egyelőre fáradhatatlannak tűnik, remek formában van, és a pletykák ellenére, esze ágában sincs lemondani a trónról fia javára, hiszen a hagyományoknak megfelelően, élete végéig fogja szolgálnia brit népet és nemzetközösséget.

Ugyan létezik egy olyan királyi törvény, hogy az uralkodó, egészségi állapotára hivatkozva átruházhatja az utódjára a koronát, ez esetben Károly csak névlegesen lesz király, valójában csak a királynő után koronázhatják meg.

Amikor Károlyból király lesz, feleségéből, Kamillából a Clarence House szerint nem válik brit királyné, mivel egyrészt korábban elvált, ahogyan Károly is, és az udvar úgy gondolja, hogy Diana tragikus halála miatt sem ajánlott, hogy Kamillából királyné legyen, mivel ezt a nép nem nézné jó szemmel. Ezért Kamilla férje koronázása után Princess Consort (Hitvestársi hercegné) címet kap, utalva a hitvestársi viszonyra.

Károly trónra lépésével Vilmos és Katalin is újabb királyi címet kaphat. Marlene Koenig szakértő szerint nagy az esélye, hogy a Vilmos és Katalin megöröklik Károly címét, de a jelenlegit is megtarthatják, így Vilmos cambridge-i és cornwall-i herceg, Katalin meg cambridge-i és cornwal-i hercegné lehet.

Azonban a nevek, királyi címek nem örökölendőek, azt az uralkodó dönti el, hogy kinek mi lesz a királyi neve. Például Károly csak azután kapta meg a walesi herceg címet a királynőtől, miután betöltötte a kilencedik életévét.

A szakértők szerint, ha Károly trónra lép, nem fogja befolyásolni Harry és Meghan Markle királyi címeit, mindkettőjük hivatalos királyi címe sussex-i hercege és hercegnéje marad.

betöltés...