Karácsonykor meghalt a lány, aki 19 évig élt egy műanyag lavórban

19 évesen, karácsony napján hunyt el a nigériai Rahma Haruna, aki egy hat hónapos korában jelentkezett rendellenesség miatt egész életét krónikus fájdalmaktól szenvedve töltötte – egy műanyag edényben. Ebben hordozta ugyanis a családja, mivel a lány a testi fejlődésben is visszamaradt. Végtagjai gyakorlatilag féléves kora óta nem fejlődtek tovább.

Betegsége akkor tört rá, amikor kisbabaként megtanult ülni. Belázasodott, majd gyomorfájdalmai lettek, mászni pedig már nem sikerült megtanulnia. A család minden létező módon próbált rajta segíteni, orvosról orvosra hordták – hiába. Nem skierült pontos diagnózist felállítani, így voltak, akik már azt gondolták, egy – az iszlám mitológiából ismert – természetfölötti lény, a Jinn csapott le rá – írja a Sun.

Rahmáról legtöbbször öccse gondoskodott

A lány nehéz sorsa ellenére pozitívan állt az élethez: nagy álma volt, hogy élelmiszerboltot nyithasson. Mindig mosolygott, bár pontosan tisztában volt vele: betegsége csak rosszabbondi fog, javulni nem. “A családom rengeteget segít. Hogyan? Mindent megadnak nekem, amire szükségem lehet” – nyilatkozta korábban.

Rahma története év elején járta be a világsajtót: ekkor készültek róla azok a fotók, amikről mindenkinek összeszorult a szíve: a tinilányt ugyanis egy műanyagedényben hurcolta tízéves öccse – a családnak ugyanis sokáig még egy tolókocsira sem volt pénze. A jótevőknek hála később összejött a kerekesszék – ám karácsony napján bekövetkezett az, amit mindenki sejtett: az állandó fájdalmaktól szenvedő lány életének egy rövid betegség vetett véget, otthon érte a halál.

betöltés...