15 elgondolkodtató grafika a nők döntéseiről

A nők megszégyenítése és sértegetése ellen küzd a maga eszközeivel egy brazil grafikus.

Gyakrabban illetik sértő kifejezésekkel a lányokat és a nőket, mint gondolnátok. A világon mindenütt azzal szembesülnek a nők, hogy durván és önkényeskedő módon beszélnek velük. Ezért Carol Rossetti brazil illusztrátor úgy döntött, minden eszközzel azon lesz, hogy ez megváltozzon.

A művész Nők címmel egy egész sorozatot készített támogató témájú illusztrációkból. Ez motiválhatja őket ahhoz, hogy harcoljanak a nemi előítéletek és nők hátrányos megkülönböztetése ellen. A projekt májusban indult, Rossetti a blogjában és a Facebook-oldalán tette közzé munkáit. Bár a sorozat szövege eredetileg portugál nyelvű volt, Rossetti némi segítséggel angol nyelven is publikálhatta a sorozatot. Az angol nyelvű változatot ültettük át magyar nyelvre úgy, hogy érthető legyen a szerző üzenete.

1. ROSE úgy döntött, NEM vállal gyermeket.

Ne aggódj, Rose! Az ANYASÁG egy LEHETŐSÉG, és a döntésed miatt NŐKÉNT nem leszel KEVESEBB!

2. WHITNEY az életéből 10 évet áldozott arra, hogy megpróbáljon LEFOGYNI.

Boldognak kéne lennie. Aztán rájött, hogy a teste nem akadályozhatja meg abban, hogy azt tegye, amit SZERETNE és megtalálja a BOLDOGSÁGOT. Ez az Whitney! Ne hagyd, hogy egy kizárólagos és diszkriminatív minta álljon közéd és a boldogságod közé. Mindenkinek el kell fogadnia önmagát!

3. Amikor MAITE és az első barátnője 16 éves volt, mindenki azt gondolta, ez csak PRÓBÁLKOZÁS.

Lehet, hogy így volt, de Maite nem emlékszik rá, hogy azt hallgatta, MIN MEGY KERESZTÜL a nővére, amikor az az első FIÚJÁVAL járt.

4. Marianna mindig is szeretett strandra járni

Egy jó ideje azonban kezdték megszólni az emberek, azt sulykolva, hogy túl öreg a bikinihez, és DISZKRÉTEBB fürdőruhát kellene viselnie. Marianna, a tested nem a közönség szórakoztatására szolgáló dísz. Úgy jársz strandra, ahogy akarsz! Akik nem elégedettek a külsőddel, nézzenek másfelé!

5. Anát megerőszakolták

Ana, nem vagy egyedül. Nem a te hibád. Nem ez a élmény határozza meg, milyen ember vagy! Ennél te sokkal több vagy!

6. Andressa, Taina, Liz és Luana tetoválásokat visel a testén

Néha azt hallják, hogy ez a PROMISZKUITÁS jele. Lányok, ne is törődjetek vele, járjátok az utatokat, és varrassatok a testetekre, amit szeretnétek, és azzal feküdjetek le, akivel akartok, a tetoválásnak az égvilágon semmi köze a sze.xualitáshoz.

7. Amanda eldöntötte, hogy nem szőrteleníti testét

Amanda, ez a te tested, és azt teszel vele, amit akarsz. Semmilyen társadalmi konvenció nem határozhatja meg a TE önazonosságodat.

8. Szilviának ősz a haja

Az emberek azt mondták neki, hogy festesse, és akkor nem látszik olyan ÖREGNEK. Szilvia, a hajfestés csupán egy lehetőség, soha nem kötelező. Ha szereted az ősz hajadat, azzal senki nem tehet semmit. Az életkor soha nem lehet ok a szégyenkezésre. A hajad gyönyörű, és a döntésed a tiéd.

9. Rebecca depresszióval küzd.

Csak hosszú hónapok elteltével volt képes olyan ruhát felvenni, amelyekben látszanak a testén saját maga által ejtett sebek. Rebecca, ezek a sebhelyek arra emlékeztetnek, milyen BÁTORNAK kellett lenned! A lelki fájdalom is emberi, és azért mert ettől szenvedsz, még nem érsz kevesebbet!

10. Isaurának abortusza volt.

Úgy tűnik, mindenkinek fontosabb volt az, hogy MEGÍTÉLJE, JOGOSAN döntött-e így, minthogy SEGÍTSEN neki, amiben csak LEHET. Isaura, eltekintve az ide vezető okoktól, MEGÉRDEMLED, hogy BIZTONSÁGOS legyen a MŰTÉT.

11. Alice bevállalja az alkalmi együttlétet

Néhány barátja azonban azt mondja neki, TISZTELJE MAGÁT, olyan módon, hogy MEGVÁLTOZTATJA a szokásait. Alice tudja, hogy a SZ.EXUÁLIS SZOKÁSOKNAK nem kell hogy köze legyen az ő személyes MEGÍTÉLÉSÉHEZ.

12. Ursula soha nem szerette sminkelni magát.

Semmi gond Ursula, a MAGAD FŐNÖKE vagy!

13. Laura kizárólag lezser ruhákat hord,

mert SOHA nem érezte jól magát az úgynevezett NŐIES darabokban. Laura, NEM a biológiai nemtől függ az öltözködés. Mindenki azt hordhatja, amiben a leginkább azonos önmagával. Az EGÉSZ ÜZLET a tiéd ahhoz, hogy TÖKÉLETES KÜLSŐD legyen, nem csak a női kollekciók.

14. Susan fejkendőt hord,

szabad AKARATÁBÓL, mégis sokan azt mondják, hogy “ez is CSAK EGY, AZ ISZLÁM VALLÁS ÁLTAL ELNYOMOTT NŐ. Susan, az hogy mit hordasz, a SAJÁT DÖNTÉSED, és az az ELNYOMÁS, ha MEGFOSZTANAK a VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁTÓL

15. Amikor OLIVIÁNAK kihullott a HAJA,

azt gondolta, soha nem mer majd kilépni az utcára a PARÓKÁJA nélkül. Ám egy idő elteltével OLIVIA kezdi újra MEGSZERETNI magát, és úgy véli, a szépségének nincs köze a parókához. Nagy SZABADSÁGOT nyújt ÖNMAGUNK SZERETETE, ugye, OLIVIA?

betöltés...