Kiderült, miért veszélyes, ha agyatlan Facebook-játékokra kattintunk

Személyes adatainkat és a jó hírünket is vásárra visszük azzal, ha például megnézzük, milyen hollywoodi sztárok lennénk.

Biztosan te is kipróbáltál már legalább egyszer olyan játékot a Facebookon, amely egy kattintással kielemzi a profilodat, és az alapján megmondta, mi voltál előző életedben, melyik mesehős lennél, vagy ki szerelmes beléd titokban.

Ha te nem is foglalkozol ilyenekkel, egészen biztosan láttad, hogy ismerőseid ilyen posztokkal árasztják el a Facebookot.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk:

ennek a világon semmi értelme, főleg, hogy többet veszíthetsz, mint nyersz vele.

A veszélyekre a PC World hívta fel a figyelmet.

Az ilyen tesztelős játékok általában azzal indítanak, hogy egy reklámokkal teli oldalra dobnak, ahonnan csak a „Bejelentkezés Facebookkal” gomb megnyomásával léphetünk tovább. Ekkor igazából nem bejelentkezünk (hiszen már eleve bejelentkezve találtunk rá a játékra), hanem a játék futtatását engedélyezzük, és persze mindazt, ami ezzel jár.

Ezután ismét egy engedélykérő ablak bukkan fel, amely megerősítést kér a folytatásra a Facebook-profilunkkal.

Ekkor értesülünk arról, hogy a játék olyan személyes adatokat kap meg rólunk, mint a nyilvános profil, a fényképeink és az email-címünk. Megnyugtatásképpen azért odaírják, hogy az alkalmazást nem kap engedélyt, hogy a Facebookon bejegyzést tegyen közzé, ezzel pedig azt gondolhatnánk, hogy akkor miért is ne?

Pedig nagyon nagy hibát követünk el azzal, hogy elfogadjuk a feltételeket.

A publikusan elérhető fotóinkat (például profilképünket) nevünkkel és lakhelyünkkel együtt valahol, akár a világ túlfelén, akár a szomszédban olyan hirdetésekbe ágyazva láthatják viszont, amelyek például potencianövelők, szőrtelenítő csodaszerek vagy már hasonló marhaságok elégedett ügyfeleiként hivatkoznak ránk.

Ezzel a hirdetett termék hitelességét igyekeznek növelni, miközben mi a tudtunkon kívül ernyedt férfiasságú, szőrös szerencsétlenekké válunk a hirdetők kezében.

Az e-mail címünk bekerül a cég által gyűjtött adatbázisba, amelyet aztán szabadon adnak el bárkinek

(akár a célzást segítendő a publikus adatainkkal kiegészítve), így aztán pillanatokon belül a lehető legcifrább levélszeméttel, visszautasíthatatlan ajánlatokkal, de akár adathalász mailekkel és egyéb gyanús spammel szórják tele a fiókunkat.

Az egyik talán legrondább átverés-típus, amikor valaki egy ártatlannak tűnő játékot indít, amihez mi úgy csatlakozunk, mint valaki, aki szeretné megtudni, melyik kutyafajta illik legjobban a csillagjegyéhez.

Idővel azonban az app készítője átnevezi és átalakítja az alkalmazást és a mögötte levő oldalt, amiről mi nem szerzünk tudomást,

csak akkor, amikor valaki esetleg felhívja a figyelmünket rá. “Mondd, Bélám, te miért léptél be a Minden Nap Új Ajánlat Szexéhes Nagyikkal alkalmazásba?”

Persze ezek mind lehetőségek, még az is lehet, hogy van pár olyan fejlesztő, amelyik tényleg csak a lájkokért és a kattintgatás közben megjeleníthető hirdetésekért gründol össze valami butácska, de figyelemfelkeltő appot. De azt tanácsoljuk, inkább ne kockáztass!

betöltés...