A macskatulajdonosok általában intelligensebbek - állítja egy tanulmány

Az amerikai családok 68\%-ának van háziállata. 36,5\%-uknak kutyája, 30,4\%-uknak pedig macskája. A kutyák tehát még mindig őrzik pozíciójukat az ember legjobb barátjaként, de egy kutatásból kiderült valami érdekes a macskatulajdonosokról.

A háziállataink visszatükrözik az életvitelünket

Azontúl, hogy a macskák segítenek csökkenteni a stresszt, megbirkózni a nehézségekkel és a veszteségekkel, ezek a négylábúak sokat elárulnak a gazdi személyiségéről is.

Az emberek hajlamosak olyan háziállatot választani, amelyik leginkább illik az életvitelükhöz, kiegészíti azt, és passzol a mindennapos szokásaikhoz. Egy friss tanulmány azt is elmagyarázza, hogy miért.

Kutatások

Először Samuel D. Goslingnak, a Texasi Egyetem professzorának jutott eszébe, hogy összehasonlítsa a gazdikat és a kutyáikat. Sikerült felfedeznie közös vonásokat közöttük, de ebben a tanulmányban macskák még nem szerepeltek.

Később Denise D. Guastello és csapata készített egy átfogó tanulmányt, melyben összehasonlították a kutyás és macskás gazdik személyiségét. A cél az volt, hogy megértsék a kapcsolatot a személyiség és a háziállat-választás között.

A különbség a kutya- és a macskatulajdonosok között

600 diák részvételével végezték a tanulmányt, melyben 16 pszichológiai tényezőt értékeltek a kutatók, köztük a gondolkodásmódot, az érzelmi stabilitást, a dominanciát, az élénkséget, a lelkesedést.

A résztvevők válaszai alapján a tanulmány kimutatta, hogy azok a diákok, akiknek kutyájuk van, sokkal extrovertáltabbak és társaságkedvelőbbek, míg a macskás gazdik kreatívabbak és érzékenyebbek.

Volt még valami, amit a kutatók megfigyeltek: a macskatulajdonosok mindig kiálltak a saját érdekeikért és véleményükért.

Az intelligencia

A kutatás legérdekesebb pontja az intelligencia kérdése volt. A tanulmány szerint a macskatulajdonosok jobb eredményt értek el az általános intelligencia vizsgálatakor, mint a kutyások.

A lényeg a szeretet

Kutatásoktól függetlenül, akár kutyád, akár macskád vagy éppen halad van, az egyetlen dolog, ami a számít, az a háziállatoddal kialakított kapcsolatod. A szőrös kis kedvenced mindig melletted áll, lehet bármilyen a személyiséged!

betöltés...