Összetört a világ egyik legértékesebb tojása – Nézd meg mit rejtett!

Összetört az egyik legritkább, legértékesebb tojás a világon. Szerencsére a hozzáértőknek sikerült megragasztani és az értékéből nem vesztett, ugyanis pár nappal később megtörtént a csoda…

A tojáshéj megsérült, majdnem a fele törött.

Gyors beavatkozás kellett, összeragasztották.

Majd pár nappal később…

Megszületett Lisa, 2014 első kakapója.

Miért is volt olyan értékes a tojás? A kakapó a bagolypapagáj-félék (Strigopoidea) öregcsaládjába tartozó faj. A világ egyik legritkább madara.

Az ember megjelenése előtt Új-Zélandon nem voltak emlős ragadozók. A maorik hozták Új-Zélandra az első kutyákat és patkányokat, a kakapót pedig tolláért és húsáért vadászták. Az európaiak újabb kutyákat, macskákat, vadászgörényeket, menyéteket hoztak a szigetekre. A behurcolt ragadozók számára a földön fészkelő madarak tojásai könnyű prédának számítanak. A fiókák, mikor más állatok közelítenek a fészekhez, nagy lármát csapnak, így könnyű megtalálni őket.

Miután két kis szigetet (Codfish-sziget, Little Barrier-sziget) megtisztítottak a kakapóra veszedelmes ragadozóktól, a fellelhető összes kakapót (14 tojó, 29 hím – 1995) ezekre menekítették. Jelenleg a Chalky-szigeten és a Codfish-szigeten vannak a kakapók. Mindegyiküknek saját nevet adtak. A projektet a Kakapó Helyreállító Program felügyeli. 2005-ös adat szerint 83 példányuk él a Földön, 45 hím és 38 tojó. Valamennyiük a két védett új-zélandi szigeten található, állatkertekben eddig nem sikerült életben tartani őket. Szerencsére Lisa sikeresen túlélte a tojás balesetet gyönyörű példánnyá fejlődött és csatlakozott a többi társához.

Hurrá! Éljenek sokáig a kakapók! 🙂

forrás

betöltés...