A világ legfiatalabb nagymamája a szomszédban lakik. Ennyi évesen lett nagymama…

betöltés...

Ma már egyre ritkább az, hogy egy nő 23 évesen gyereket vállaljon, a nők egyre idősebb kórban vállalnak gyereket.

Egy romániai származású roma nő, Rifca Stanescu azonban 12 évesen hozta világra első gyerekét. És annak ellenére, hogy arra kérte lányát, Maria-t, hogy ne szüljön fiatalon, a fiatal lány szintén felnőtt kora előtt hozta világra első gyerekét. A kislány 11 évesen esett teherbe, fia a Ion nevet kapta. A kislány anyja akaratát megszegve elszökött otthonról, hogy 10 évesen férjhez menjen, ahhoz a férfihoz, akitől megszületett első gyereke is.

Rifca 1985-ben született, tíz évvel később férjhez ment egy Ionel Stanescu ékszerkereskedőhöz. Akkor 11 éves volt, a férje alig 13. Az akkor 11 éves Rifca megszökött otthonról, mert azt hitte, hogy apja férjhez fogja adni egy másik fiúhoz, akit ő nem kedvelt.

“Mielőtt megszöktem volna otthonról sokat veszekedtem apámmal. Egyszer az apám késsel támadt a férjemre. Azt akarta, hogy 500.000 lejt fizessen értem. A családom erőszakkal vitt haza, de három nap után sikerült megszöknöm.” – mondta Rifca.

“Feleségül akartam menni hozzá, majd miután együtt töltöttük az éjszakát, már senki sem tudott különválasztani. 2 évesen ígértek oda egy másik férfinak, de én nem akartam.” – tette hozzá.

Egy évvel a házasság után Rifca terhesen maradt Maria-val. A lány apja végül megbocsájtott neki, ebben nagy szerepe volt az unokának is. Rifca a The Sun-nak elárulta, más sorsot szánt Maria-nak, és magának is mást kívánt volna.

Rifca jelenleg 31 éves, unokája pedig betöltötte már a 8-dik évét is, ám a nő már nem bánja, büszke arra, hogy “nagymama”.

Rifca édesanyja, akit szintén Maria-nak hívnak, 40 évesen lett dédnagymama.

“Ion egy rendes fiú, egy 8 éves lány jegyese. A fiúnak mindig könnyebb, mert nem szenvednek annyit, mint a lányok. Nem gátoltam meg, hogy a lányom férjhez menjen, mert nálunk ez a hagyomány.” – mondta Rifca.

A romániai roma közösségben a lányok ártatlansága egy igazi kincs. Férjez is éppen azért mennek ilyen fiatalon, hogy jövendőbeli férjük biztos legyen az ártatlanságukban. Ez a tradíció a világ számos pontján még ma is létezik.

betöltés...