Tanulmányok támasztották alá, hogy az anyai nagymamák sokkal mélyebb kapcsolatot ápolnak az unokákkal

betöltés...

Nemcsak a szülők, hanem a nagyszülők is nélkülözhetetlen helyet foglalnak el az unokák életében. A nagymamák és a nagypapák szuper tanácsokkal tudnak ellátni bennünket, ott vannak mellettünk akkor is, ha a szüleink nem tudnak velünk foglalkozni, mert sok a munkájuk. Alig várjuk mindig a vasárnapi ebédeket, mert a nagymamák főztjétől nincs jobb a világon. Ez mind szép és jó, viszont arról nem sokan tudnak, hogy az anyai ágon lévő nagyik, mélyebb kapcsolatban állnak unokáikkal, mint az apaiak. Annak érdekében, hogy ennek megtudd az okát létrehoztuk ezt a cikket, amiből kiderül az igazság.

Vajon hány százalékát örököljük nagyszüleink DNS-ének?

Köztudott, hogy génjeink 50-50\%-át a szüleinktől örököljük, viszont 25\%-ban nagyszüleink is jelen vannak. Ám sajnos, hiába viszi tovább saját DNS-ét a nagyszülő, akkor is az anyai nagymama áll közelebb az unokákhoz.

Az anyai ágon lévő nagymamák mélyebb kapcsolatban vannak unokáikkal.

A tudósok szerint sokkal szorosabb az unokák kapcsolata az anyai nagymamákkal, amit leginkább azzal indokolnak, hogy ezek az őszülő mamik szülték meg azt a nőt, aki később életet adott az unokáknak. Ennek köszönhető, hogy több felelősséget éreznek irántuk és jóval több időt vannak mellettük. Kiderült az is, hogy az anyai és apai nagymamák eltérő módon viselkednek az unokáikkal.

Tudósok bizonyítják, hogy az anyai nagyszülők mélyebb genetikai kapcsolatban állnak unokáikkal, mint az apaiak.

Ehhez az X kromoszómának van köze, ugyanis míg az anyai nagymamák génje 25\%-ban megtalálható az unokákban legyen akár fiú akár lány, addig az apai nagymamák génje csak a lány unokákban fordul elő.

Ennek az az oka, hogy az anyai nagymamák, génjeik 50\%-át viszik tovább lányukba, akik majd a saját 25 illetve a nagymama 25\%-át adják tovább gyermekeiknek.

Ezzel szemben az apai nagymama, génjeinek 50\%-át ugyan továbbadja fiának, aki majd a saját 25\%-át és a nagymama 25\%-át viszi tovább lányába. A fiúkban viszont csak az apa 25\%-a és a nagypapa 25\%-a található meg.

Ennek tükrében, sajnos az apai nagymama DNS-e nem található meg a fiú unokákban.

Egyes elméletek szerint, az “édesapa bizonytalansága” nagyban tudja befolyásolni az apai nagyszülők gondoskodását. Ugyanis, ha az apuka nem teljesen biztos abban, hogy a baba az övé (mivel nem ő szülte meg) ezért redukálódik a család többi tagjában az az érzés, hogy gondoskodjanak a gyermekről.

Egy anyánál más a helyzet, mivel ő 100\%-ban tudja, hogy az övé, hiszen ő hozta világra a gyereket. Pontosan ezért magától értendő, hogy a család maximálisan fog gondoskodni az unokáról.

Állítások szerint, nagyszüleinkre sokkal jobban hasonlítunk, mint a szüleinkre.

Alejandro Jodorowsky chilei regényíró hipotézise alapján az anyai nagyszülőkhöz állnak legközelebb az unokák, és azok közül is inkább a nagymamákhoz. Az író szerint az unokák egy generációt képesek átugrani, és mindent a nagyszüleiktől örökölni. Ezzel magyarázható, hogy miért hasonlít jobban egy unoka saját nagymamájára vagy nagypapájára, mint tulajdon szüleire.

A fent leírtak egyértelmű bizonyítékként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a nagyszülők, milyen különleges szerepet töltenek be unokáik életében. Magától értendően, mind mások vagyunk, más családokból származunk, sőt különféle kapcsolatokat ápolunk, pontosan ezért mindegy, hogy mely dolgokat örököltük tőlük, ugyanis nem lehetünk elég hálásak nekik mindazért a gondoskodásért, tanácsért és persze szeretetért, amikkel ellátnak bennünket.

betöltés...