Az ágyneműben megbújó poratkák számos betegséget okozhatnak – Így szabadulj meg tőlük könnyedén!

A mikroszkopikus méretű rovarok, a poratkák a szőnyegen, kárpitokban, matracban bárhol könnyedén megtelepednek, és elszaporodnak. Elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, és egy jó táptalajon rövid idő alatt viszonylag gyorsan elszaporodhatnak.

Az allergiára hajlamosabb embereknél az emberi szemmel láthatatlan poratkák könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki. Statisztikai adatok szerint 5-ből 4 lakásban fellelhetőek a poratkák. Ha valaki orrfolyással, viszketéssel, nyálkahártya kiszáradással, bőrpírrel, könnyezéssel, torokfájással, tüsszögéssel küzd, könnyen megtörténhet, hogy poratka allergiával küzd.

Ha súlyosbodik az állapot, asztmás tünetek, nehéz, sípoló légzés, mellkasi nyomás, álmatlanság is jelentkezhet. Ajánlott minél többet takarítani, porszívózni, feltörölni, de ilyen esetben sokkal gyakrabban kell mosni az ágyneműket, pokrócokat, és textíliákat is. A legideálisabb, ha a porszívót egy HEPA szűrővel látjuk el, így megakadályozhatjuk, hogy a poratkák visszajuthassanak a levegőbe.

Ha poratka érzékenységgel van dolgunk, akkor az alábbi természetes megoldást mindenképp próbáljuk ki. Nagyon hatékony, és semmilyen mellékhatással nem rendelkezik.

Hozzávalók: 15-30 csepp eukaliptusz olaj, 2 csésze desztillált víz.

Elkészítés: keverjük össze alaposan a hozzávalókat, és töltsük egy szórófejes flakonba. Spricceljük be az eukaliptuszos oldattal az ágyunk, a kanapénk, a foteleket, és a lakás legeldugottabb sarkait is. Ami mozdítható, vigyük ki a napra, hogy jól ki tudjon száradni. Hetente legalább kétszer ismételjük meg ezt a módszert, míg szűnni kezdenek a tünetek.

Tíz év alatti gyerekek jelenlétében nem ajánlott alkalmazni az eukaliptusz olajat. Ebben az esetben inkább édeskömény vagy szegfűszeg olajat használjunk.

betöltés...