Ezért ne ítélj meg senkit a külseje alapján

Sokkoló képpárral figyelmeztet egy Crohn betegségben szenvedő fiú arra, hogy a valóság sokszor egészen más, mint amit a külső sugall.

Ste Walker első ránézésre pont olyan, mint a többi 24 éves srác. Ám az igazság az, hogy nagyon súlyos betegséggel küzd. „Az emberek mostanában elhamarkodottan ítélkeznek: az, hogy normálisan nézek ki, normálisan beszélek, nem jelenti azt, hogy nincs komoly fogyatékosságom” – így kezdődik az a poszt, amit egy „átlagos” és egy szívbemarkoló fotó társaságában tett fel a Facebookra, nem is sejtve, hogy az egész világot bejárják majd. A posztot kevesebb mint 2 hét alatt több mint 33 ezren lájkolták, és több mint 10 ezren osztották meg.

Ste Chron-betegségben szenved, az elmúlt két évben három életmentő műtétje volt, és rengeteget feküdt kórházban. És amit első látásra nem lehet észrevenni: Ste katétert használ, a hosszú, rugalmas cső egyik vége a szív előtt egy nagy vénában van, a másik pedig a mellkasán – ezt az életfontosságú anyagok bevitelére használják, mivel a férfi gyomra nem működik megfelelően.

Ezen kívül az orrán át bevezetett szondája van, amelyet arra használnak, hogy folyamatosan eltávolítsák a gyomortartalmat. Ileosztómája is van, azaz vékonybelének egy kis szakaszát kivezették a hasfalon kívülre, ezen keresztül a ürül a széklete. A felsoroltakon kívül még jó néhány további szomorú „titkot” rejt a pólója.

Azért készítette az elgondolkodtató fotót, hogy azokat az embereket figyelmeztesse, akik ismeretlenül is beszólnak neki, miért használja egészséges létére a mozgássérült WC-t vagy parkolót. Ste szerint ahogyan egy könyvet sem szabad a borítója alapján megítélni, úgy egy emberről sem lehet mindent megállapítani a külseje alapján. “Koromnak megfelelő, átlagos srácnak nézek ki, de ez azért van, mert szeretném, ha ilyennek látnának; ám ha egy kicsit közelebbről megnéztek, vagy feltesztek nekem pár kérdést, kiderül, hogy komoly betegségben szenvedek” – írja a bejegyzésben.

A poszt óriási népszerűsége mindenesetre kellemes meglepetés volt Ste-nek: “Soha nem gondoltam volna, hogy ennyien felfigyelnek a posztomra, remélem, ez segít abban, hogy az emberek megfontoltabban viszonyuljanak az ehhez hasonló, láthatatlan betegségekben szenvedőkhöz.”

betöltés...