Hány színt látsz a képen? – A nagy látásteszt!

A szín szubjektív, ki és milyen árnyalatban látja.

Az embereknek mindösszesen 25\%-a látja az összes szín árnyalatit.

Most letesztelhetjük, mi milyen színlátó típusok vagyunk.

Egy kék vagy esetleg fekete ruha volt az, ami végigsöpört a világon, hogy az emberek megmondják, milyen színben látják. Sokan nem tudtak magyarázatot adni, miért lehetséges, hogy volt, aki kéknek és volt, aki feketének látta ugyan azt a ruhát.

Pedig a magyarázat egyszerű.

Azt, hogy milyen színű egy tárgy, agyunk dönti el. Mármint azt, hogy mi milyen színűnek látjuk.

Megnyugtató azonban, hogy senki nem látta helytelenül a ruha színét, sem, ha azt feketének, kéknek, esetleg bronznak vagy fehérnek látta.

Tehát nem beszélhetünk látássérülésről!

A szakértői tesztet Diana Derval kutatása alapján végezhetjük el. Tulajdonképpen neuromarketinggel foglalkozik, ám ez a teszt magyarázatot adhat, mennyire különböző színértelmezési típushoz tartozunk. A teszt arról árulkodik, milyen hihetetlenül széleskörű az emberi érzékelés.

A színek látása és érzékelése a szemünkben található csapok és pálcikák információtovábbítási típusától függ.

A színek érzékelése összetetten függ szemünk fényérzékenységétől, a szemünkben található legkisebb érzékelő szerv működésétől, a retinában található csapok és pálcikák elsődleges színfejlesztésétől.

A legtöbb ember szeme háromféleképpen képezi le, látja a színeket:

  • piros
  • zöld
  • kék érzékeny

Kipróbálhatjuk, hogy mi melyik típusba tartozunk, amennyiben elvégezzük az alábbi szín látás tesztet.

Hány színárnyalatot látunk a képen?

20 szín alatt

Az emberek egy része kevesebb, mint 20 színt tud megkülönböztetni a teszt alapján. Ezt nevezzük „dikromatnak”. Ez azt jelenti, hogy az emberek 25\%-hoz tartozunk, akik kétféle színtartományban látják a színeket. Diana Derval még ennél tovább értelmezte a teszt eredményét, ami szerint, az ebbe a típusba tartozó emberek szívesen viselnek fekete, bézs és kék ruhákat, kiegészítőket.

20 és 32 között

Mintegy 50\%-a az embereknek az úgynevezett „trichomat” típusba tartozik, miszerint piros érzékeny L csapokkal, zöld érzékeny M csapokkal, és kék érzékeny S csapokkal képezik le, látják a színeket. Diana Derval szerint az ebbe a kategórába tartozó emberek szívesen viselnek színes ruhákat.

33 és 39 között

Aki ennyi vagy ennél több színt lát, azon emberek 25\%-hoz tartozik, akik az úgynevezett „tetrachromat” típushoz sorolhatóak. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy hasonlóan a méhekhez, van egy negyedik csapjuk retinájukban, ami sárga érzékeny. Diana Derval megállapítása alapján: Elvétve található szekrényükben sárga szín, mert irritáló számukra.

betöltés...