Tudósok szerint a gyors tempóban sétáló emberek boldogtalanabbak – Íme a részletek

Tanulmányok szerint észre sem vesszük, hogy egy idő után sokkal gyorsabban kezdünk sétálni, mint amilyen tempóban elindultunk egy adott helyről. Statisztikai adatok alapján a mostani 30-40 éves korosztály sokkal, de sokkal gyorsabb tempóban közlekedik, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt a szüleik vagy a nagyszüleik. Annak ellenére, hogy a sétálást a tudósok egészségesnek tartják, nem mindegy, hogy az milyen tempójú. A sétálás, járás gyorsasága rengeteg dolgot elárulhat személy, mentális állapotunkról. A mostani posztunkban néhány elgondolkodtató információt hoztunk el ezzel kapcsolatban.

1, A rohanás árthat az egészségnek

Tudósok szerint a sétálás és az aktív életmód jótékony hatással van az egészségre. Igen, ez tényleg így is van, de nem mindegy, hogy az milyen tempójú. Egy tanulmány keretein belül 32 ország sétálási sebességét elemezték, s arra a következtetésre jutottak, hogy a mai modern életvitel arra készteti az embereket, hogy egyfajta rohanó tempót kövessenek. Ez egy idő után iszonyú stresszessé tud válni és negatív módon befolyásolhatja a szívet.

Richard Wiseman professzor csapatával karöltve különös kísérletet végzett. Meg szerették volna tudni, hogy a 35 nő és 35 férfi közül ki meddig tud telefonozni úgy, hogy közben a másik keze is tele van. Egy idő után azt vették észre, hogy mindenki felgyorsította a lépteit, és ekkor már ne vettek tudomást saját magukról. A szakértők szerint a folyamatos telefonálás és üzenet olvasás közben sokan nem veszik észre a körülöttük zajló eseményeket és történéseket.

Wiseman szerint, csak akkor érhető el a boldogság, ha az emberek lelassulnak, és megnyugtatják gondolataikat: Van néhány jel, amit meg kell figyelni, és ha ezek közül bármelyiket, vagy többet tapasztalsz, akkor tudod, hogy vissza kell venned a tempóból:

Túl gyorsan beszélsz;

Te vagy a legelső, aki befejezi az étkezést;

Frusztrálttá válsz, ha érzékeled, hogy valaki áll mögötted az utcán;

Ideges vagy, mikor egy helyben kell ülnöd, anélkül, hogy bármit csinálnál (pl: várakozás az orvosnál);

Sarkon fordulsz az üzletekben, éttermekben, ha látod, hogy vannak előtted.

2, Mert krónikusan multitasking lehet

Az univerzális életmódban nincs semmi rossz, de egyes pszichológusok véleménye szerint ez az életmód könnyen rosszra fordulhat. A folyamatos túlterheltség és az állandó tennivalók sűrűjében egyre több és több hibát követnek el az emberek. Az ilyen életmódot követő emberek léptei és beszéde is jóval gyorsabb, ami stresszes állapotot, érzelmi kimerülést és csalódottságot vált ki.

Ha észrevetted magadon, hogy több feladatot is bevállalsz, akkor van néhány módszer, amit ilyen esetekben ajánlanak a szakemberek:

Ha túlságosan is stresszesnek érzed magad amiatt, mert egy adott helyről, például megbeszélésről elkésel, akkor legalább 10-15 perccel indulj el előbb;

Állíts fel egy sorrendet, ami alapján elvégzed a napi teendőidet;

Csökkentsd a képernyő előtt eltöltött időt, és ne feledd, hogy semmi nem történik, ha nem válaszolsz egyből egy hívásra, vagy üzenetre.

Amennyiben ezeket az instrukciókat követed, sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és stresszmentesebb lesz az életed. A változás a te kezedben van a kérdés, hogy mennyire vagy kitartó.

Te milyen gyorsan szoktál sétálni?

betöltés...