Ez történik az agyaddal, ha összetörik a szívedet

A szerelem gyakorlatilag drog, a testünk szenved, ha megvonják tőlünk – állítja az IFLS videója.

Lesújtó, ha olyan valakit vesztünk el, akit szeretünk. Ilyenkor hajlamosabbak leszünk a depresszióra, és a hatás hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Egy tanulmány szerint, ha a szakítás után ránézünk egy közös képre a (volt) szerelmünkkel, ugyanazon része lép működésbe az agyunknak, mint kokainfüggőség vagy fizikai fájdalom esetén.

Ez azt jelenti, hogy a szerelmi csalódásnak előfordulhatnak olyan tünetei, amit fizikai fájdalomként, vagy a drog elvonásaként élünk meg.

A szerelem boldogsághormonokat – dopamint és oxitocint – termel. Szakítás után ezek gyorsan lecsökkennek, míg a stresszt okozó kortizolhormon termelődése megemelkedik. A magas kortizol-szint szorongást, émelygést, hízást, fejfájást és más tüneteket okozhat.

Itt még nincs vége a fizikai fájdalomnak: a stresszes, nyomasztó események előidézhetik az „összetört szív-szindrómát”. Ilyenkor a test olyan hormonokat termel, amelyek rontják a szív teljesítményét, ami mellkasi fájdalomhoz és a szívrohaméhoz hasonló tünetekhez vezethet.

Egy tanulmány arra is kitér, hogy jelentősen megnövekszik a szívroham esélye azoknál, akik éppen elhunyt szerelmüket gyászolják.

Az I Fucking Love Science videója:

The science of heartbreak.

Közzétette: I fucking love science – 2016. február 14.

betöltés...