Ijesztő, de érdemes tudni róla: 5 fontos tény a kemoterápiáról

„Valahányszor magad alatt vagy, gyere és látogass meg a kórházban. Átvezetlek a rákosok kórtermén, és azonnal felvidulsz.” – írta Erich Maria Remarque. Az idézet inkább biztató, mint lehangoló. Az ember ugyanis képes a saját problémáit a legszörnyűbbnek látni. De mi van azokkal, akiknek valóban az élete a tét?

Napjainkban a rákos elváltozások ellen bevetett legsikeresebb orvosi kezelés a kemoterápia. Mindannyian azért fohászkodunk, hogy ezt nekünk sose kelljen megtapasztalnunk. Ennek ellenére, ajánlott ismereteket szerezni róla, illetve megtudni, mik a kezelés valódi következményei.

Először is, veszélyes-e vagy sem a kemoterápia?

Rengeteg tévhit és rémhír kering a világhálón. Vélemények és hozzászólások tengerében úszik az, aki veszi a bátorságot, és utánaolvas a kezelésnek. De öntsünk tiszta vizet a pohárba, és vizsgáljuk meg, valójában mi az igazság az egyik legszörnyűbbnek tartott orvosi beavatkozásról.

1. A kemoterápia segíthet akkor is, ha a tumort nem sikerül eltávolítani

A kezelés elpusztítja a visszamaradt rákos sejteket, mindenhol a szervezetben. Csökkenti a tumor méretét még a műtét vagy a sugárkezelés előtt, és képes enyhíteni a tüneteket azáltal, hogy megtizedeli a rákos sejteket.

2. A diéta segíteni fog a mellékhatások leküzdésében 

A fehérjében gazdag és kalóriadús ételeket reggel ajánlott fogyasztani, ekkor a legjobb a felszívódásuk. Érdemes a folyékony vagy pépes állagú kalóriadús fogásokat választani, ha nem megy a szilárd étel, mint például a levesek, tej, frissen csavart levek. A krémes, lágy állagú, hűtött ételek is segítenek, mint amilyen a joghurt és a tejshake. Továbbá az 5–6 kisebb étkezés előnyösebb a 3 nagynál.

3. Nem minden kemoterápia okoz hajhullást 

A mellékhatások a kezelés összetevőitől függnek, nem pedig a kórházban eltöltött időtől. Egyes koktélok okozhatnak hányingert, hányást, hasmenést, mások azonban hajhulláshoz, fekélyekhez, étvágytalansághoz, ízekre, szagokra való érzékenységhez vezetnek.

4. Mindig kérdezd meg az orvost, mi lesz ha…? 

A kemóból több olyan mellékbetegség is származhat, mely idővel komollyá fajulhat. Éppen ezért, érdemes mindig rákérdezni, mit takar a biztonsági protokoll, és meg kell bizonyosodni arról, hogy minden kockázati tényezővel számoltunk. Ajánlott közeli hozzátartozóval vagy bizalmas személlyel megjelenni ezeken a megbeszéléseken.

Mik a kemoterápia rettegett mellékhatásai?

Sajnos amellett, hogy a rákos sejteket elpusztítja, a kemoterápia a test egészséges sejtjeit is roncsolja. Egyes koktélok kihatnak a szívre, az idegrendszerre, a vesékre és a húgyhólyagra. Hogy éppen milyen mellékhatás lép fel, és az mennyire válik súlyossá, teljesen egyénfüggő. A szakorvos azonban gyógyszert írhat fel azok enyhítésére.

Gyakori mellékhatás a hajhullás, kimerültség, sebek a testen, vérszegénység, nátha, hányinger/hányás, székrekedés/hasmenés, nyelési gondok, szájüregi fájdalom, ízületi fájdalmak, a haj, köröm, vizelet színének az elváltozása.

Egyes páciensek az A- és C-vitamin pótlásával enyhíti a tüneteket. Együttesen, e két vitamin antioxidánsként lép fel a szervezetben, megsemmisítve a szabadgyököket, így rásegítenek a rákos sejtek természetes belső pusztítására. Ám semmilyen étrendkiegészítőt nem tanácsos szedni orvosi javallat nélkül! Továbbá minden kezelés hatékonyabb, amennyiben a beteg optimista, és kész felvenni a harcot a betegséggel.

betöltés...