A kutyád át tud verni, hogy megkapja, amit akar

Jól tudjuk, hogy a kutyák mennyire intelligensek. Rájuk bízzuk a ház őrzését, a bűnözők üldözését és a vakok segítését is. De a tudomány rávilágított, hogy nemcsak azt képesek megérteni, amit mondunk nekik, de arra is tudnak különféle stratégiákat kidolgozni, hogy elérjék, amit akarnak.

A kutyák okosabbak, mint hisszük

Egy tanulmányban 27, különböző fajtához tartozó kutyát vizsgáltak 1,5-14 éves kor között. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a négylábúak meg tudják-e téveszteni gazdáikat úgy, hogy azok megtegyék, amit nem is akartak. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a kutyák képesek hazudni nekünk a viselkedésükkel, ha érdekük fűződik hozzá.

Tudják, hogyan csapjanak be minket

Elsőként a kutatók azt tesztelték, hogy a kutyák melyiket szeretik jobban, a kolbászt vagy a kutyakekszet. Azután mutattak nekik 3 dobozt: az egyikben a kedvenc finomságuk volt, a másikban a második kedvenc ételük, a harmadik doboz pedig üres volt. Két nő adta nekik a parancsot, hogy mutassák meg nekik az ételt. Előtte megtanították őket arra, hogy a kedvenc ételüket tartalmazó dobozt mutassák meg a parancsra.

És itt jön a trükk: a nők egyike nagylelkű volt a kutyákkal, azaz, ha a kutyák megmutatták neki a kedvenc falatkájukat, meg is kapták azt a nőtől. A másik személy viszont önző volt, hiába vitték oda a kutyák a dobozhoz, nem adott nekik belőle, inkább zsebre tette a benne lévő finomságot. Ezután a kutyáknak vissza kellett menniük a gazdájukhoz, aki aztán ugyanezt a parancsot adta nekik, és amelyik dobozhoz a kutyájuk odavezette őket, abból kellett odaadniuk nekik a finomságokat. Ha a doboz már üres volt, mert korábban az önző nő zsebre tette a benne lévő falatot, akkor a kutyák nem kaptak semmit.

Így a kutyáknak volt esélyük arra, hogy megtévesszék a nőket. Az eredmények azt mutatták, hogy a nagylelkű nőt az esetek 80\%-ában a kedvenc falatjukhoz vezették. Míg az önzőt, csak az esetek kevesebb mint 20\%-ban vitték oda a kedvenc ételükhöz. Ebből vonták a kutatók azt a következtetést, hogy a kutyák képesek nekünk hazudni, ha az érdekük úgy kívánja.

Kétség sem fér hozzá, hogy a kutyák hűségesek, de attól még nem önzetlenek

Természetesen ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy többé nem bízhatunk a kutyánkban. Ők ettől még ugyanolyan hűségesek és megbízhatóak, de azt jó tudni, hogy nem a végtelenségig önzetlenek, hiszen képesek minket átverni azért, hogy nekik jó legyen. Legyünk tehát óvatosabbak, mikor jutalmat osztogatunk nekik.

betöltés...