16 élelmiszer, amit el kell kerülnöd, ha cukorbetegségben szenvedsz!

A megfelelő vércukorszint megőrzésére oda kell figyelni, mert a problémát, ha egyszer kialakult, nem lehet visszafordítani, csak gyógyszeres kezeléssel, illetve súlyosabb esetben inzulin-terápiával lehet kontroll alatt tartani.

Nemcsak a magas cukortartalomra kell odafigyelni, a szénhidrát és a zsírok is hozzájárulnak a vérben lévő cukorszint emelkedéséhez. Túl bonyolult? Íme 16 élelmiszer, amit jobb ha elkerülsz, ha cukorbetegségben szenvedsz.

1. Szárított gyümölcsök

Ugyan rostokban gazdagok, ezért egészségesnek tűnnek, de csak azok számára ajánlott a fogyasztásuk, akik nem szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben. A szárított gyümölcsök vizet vonnak el a szervezetből, így a vér még sűrűbbé válik, aminek következtében még inkább megemelkedik a vércukorszint.

2. Fehér rizs, fehér kenyér, búzaliszt

A legtöbb cukorbetegségtől félő azt hiszi, hogy magától a cukortól, édességektől kell megóvnia magát, ami egyrészt igaz, de ugyanolyan veszélyes a túlzott szénhidrát fogyasztás, ami elsősorban a búzalisztből készült péksüteményekből, kenyerekből jut be a szervezetbe, de ott van a fehér rizs is, így ezen élelmiszerek fogyasztását mérsékelni kell. Helyettük érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és barna rizst fogyasztani.

3. Zsíros tejtermékek túlzott fogyasztása

Ezen a termékek telített zsírokat tartalmaznak, amelyek megemelhetik a rossz, azaz az LDL koleszterin szintjét, ami növeli a keringési betegségek esélyét. Ezért kerülni kell a zsíros joghurtok, tejfölök, sajtkrémek fogyasztását, amelyek idővel inzulinrezisztenciát is kiválthatnak.

4. Zsíros vörös húsok

A zsíros húsokat is azért kell mértékkel fogyasztani, mert ahogyan a zsíros tejtermékek, úgy ezek is megemelhetik a rossz koleszterinszintet, hozzájárulhatnak a gyulladások kialakulásához, valamint a diabéteszhez. A zsíros vörös húsok helyett inkább érdemes bőr nélküli csirke-, pulykahúst fogyasztani, vagy halat.

5. Olajban, zsírban kisütött ételek

Itt meg kell említeni a sült burgonyát, a panírozott húsokat, amelyek nagyon sok kalóriát tartalmaznak, ezért nem tesznek jót a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, főként hogy a gyorséttermi kajákban egészségkárosító transz-zsírok is találhatók.

6. Túlzott alkoholfogyasztás

Az alkohol hatással van a vércukorszintre, ezért csak mértékkel szabad inni ilyen italokat. Borból naponta elég 150 ml, sörből 250 ml, és pálinkából csak 20 ml az a mennyiség, amely még az egészségügyi határértéken belül mozog.

7. Hamburger

A sajttal, hússal, zöldségekkel, és szósszal töltött népszerű amerikai finomság egyáltalán nem mondható egészségesnek. Ha egészséges életmódot akarsz élni, nem kell egyből lemondani a hamburgerről, viszont arra oda kell figyelni, hogy ne fogyassz mértéktelenül sokat belőle. És, ha lehet kérd meg a szakácsot, hogy egy alacsonyabb zsírtartalmú változatot készítsen belőle.

8. Nachos

A mexikóiak kedvenc étele hamar megkedveltette magát más nemzetekkel is, már szinte bármilyen országban kapható az ízletes eledel. Amennyire finom, gyakran pont annyira egészségtelen, egy Chili Classic Nachos például 830 kalóriát, 59 gramm zsírt, és 39 gramm szénhidrátot tartalmaz.

9. Pizza

Amerikában, de számos más országban is a legkedveltebb élelmiszerek egyike, mivel ízletes és nagyon sokféleképpen elkészíthető. Ha mindenképp pizzát akarsz enni, akkor inkább otthon készítsd el, mert a bolti, és a vendéglőben kapható pizzák gyakran túl magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Egy szelet pizza persze még nem ártalmas, de jól válogasd meg, hogy milyen feltéteket kérsz rá, és, ha lehet a sajtból is a zsírszegényebb változatot válaszd.

10. Ízesített vizek

Sokan gondolják úgy, hogy az ízesített vizek egészségesek, hiszen citromot, uborkát, zöld teát, vagy akár ananászt tartalmaznak. Mielőtt azonban megvásárolnál egy ízesített vizet, olvasd el, hogy mi is van benne tulajdonképp. Minden bizonnyal egyből elmegy tőle a kedved, főleg, ha meglátod, hogy milyen magas a cukor- és szénhidráttartalma.

11. Kínai ételek

A magas só-, kalória-, szénhidrát-, és zsírtartalmú kínai éttermekben, kifőzdékben kapható élelmiszerek nem túl egészségesek, sem a gyomorproblémákkal, sem a cukorbetegséggel küzdők számára. Az édes-savanyú szószok például kifejezetten magas cukortartalommal rendelkeznek, arról nem is beszélve, hogy hozzáadott ízfokozókat tartalmaznak.

12. Smoothie

A smoothie köztudottan igen egészséges, azonban csak az otthon elkészített változata. A bolti smoothiek nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ezért fogyasztásukkal többet ártasz, mint használsz.

13. Feldolgozott húsok

Nagyon sok nátriumot tartalmaznak, éppen ezért fogyasztásuk által megnő a szív- és érrendszeri betegségek, és a stroke kialakulásának kockázata. Próbáld csökkenteni a nátrium-bevitelt, fogyassz alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú élelmiszereket. Amennyiben lehet mellőzd a feldolgozott élelmiszereket.

14. Előre elkészített kávéital

Kecsegtető lehet egy habos jéghideg kávé a hűtőpultból, azonban, ha jobban belegondolsz, többé soha nem fogsz ilyet vásárolni, még a legnagyobb kánikulában sem. Rengeteg cukrot tartalmaz, és a tejszín sem az a zsírszegény fajta. Inkább hagyományos kávét fogyassz, lehetőleg tejszín nélkül.

15. Banán és dinnye

Egyes gyümölcsök, mint a banán és a dinnye, igen magas cukortartalommal rendelkeznek. Cukorbetegeknek, vagy az arra hajlamos személyek számára nem ajánlott a fogyasztásuk.

16. Sport- és energiaszeletek

Ezek az sokmagvas szeletek nem mind egészségtelenek, viszont van, amelyik túl sok cukrot tartalmaz, ezért ajánlott kerülni őket, főként a cukorbetegeknek. Olyan energiaszeletet válassz, amely kiegyensúlyozott szénhidrát-, fehérje-, és zsírtartalmú.

betöltés...