8 elterjedt tévhit a Naprendszerünkről, amiket valószínűleg Te is rosszul tudsz

A legtöbben időnként valószínűleg álmodoznak arról, hogy milyen lenne, ha a sci-fikben látott módon, mi is utazhatnánk a világűrben és közelről, személyesen is megszemlélhetnénk a csillagokat, bolygókat, üstökösöket és a többit.
Ha így lenne, biztosan kevesebb tévhit lenne elterjedve a köztudatban is! De mivel erre még nincs lehetőség, ezért összegyűjtöttünk 8 hiedelmet – a magyarázatokkal együtt -, amit az emberek többsége rosszul tud.

1. Tévhit: A Merkúr a legforróbb, mivel ez a Naphoz legközelebbi bolygó.

Való igaz, hogy a Merkúr a Naphoz a legközelebbi bolygó, de nem a legforróbb! A legforróbb bolygó a Vénusz, ami sorban a második. Összehasonlításképp: A Merkúron 430 Celsius-fok van, a Vénuszon pedig 460.

2. Tévhit: A Holdnak van sötét oldala.

A Hold úgynevezett kötött keringést végez, azaz a tengelyforgási és a keringési ideje megegyezik, ezért látjuk mindig ugyanazt az oldalát. Ettől függetlenül természetesen a tőlünk távolabb eső részét is ugyanúgy érik a Nap sugarai.

3. Tévhit: A Föld teljesen gömbölyű.

Nem, nem arra akarok kilyukadni, hogy a Föld lapos… 🙂
Az alakja úgynevezett geoid alak. Összességében sarkoknál szélesebb, az egyenlítőnél pedig keskenyebb, de az alakja állandóan változik, leginkább a tektonikus lemezek miatt. Ha hasonlítani kellene valamihez az alakját, akkor a burgonya lenne erre a legjobb példa.

4. Tévhit: A Nap sárga színű.

A Nap valójában fehér színű, ami a hőmérsékletéből adódik.

5. Tévhit: Egy ember szétrobbanna a világűrben a szkafandere nélkül.

Tény, hogy védőruha nélkül nem sokáig bírnánk a világűrben, de nem robbannánk fel, mint ahogy azt a filmekben láthatjuk. Körülbelül fél percünk lenne még hátra, ugyanis a nyomás annyira alacsony, hogy a vérben gázbuborékok keletkeznek, amelyek rövid időn belül károsítanák a tüdőt, a szívet és az agyat.

6. Tévhit: A Nap egy óriási tűzgolyó.

A magas hőmérséklete a nukleáris reakciónak köszönhető, nem pedig annak a reakciónak, amivel mi itt a Földön télen fűtünk az otthonainkban. 🙂

7. Tévhit: A Föld és a Vénusz majdnem egyformák.

Sokan afféle testvér-bolygónak tekintenek a Vénuszra, ám nem sok hasonlóság van a két bolygó között: a Vénuszon a legnagyobb az üvegházhatás az egész Naprendszerben, ami a a légkörének hatalmas szén-dioxid tartalma, illetve a vékony kén-dioxidfelhők miatt van. Ennek következtében állandóan 460 Celsius-fok felett van a hőmérséklete.

8. Tévhit: Nyáron azért van meleg, mert a Föld közelebb van a Naphoz.

Az évszakok változása nem a Naptól való távolságból adódik, hanem a Föld keringéséből és a tengelyének dőléséből (23,5 fok): a tengelyferdeség miatt változik a napsugarak beesési szöge a keringés során. Ennek köszönhető az, hogy fél évig az egyik féltekén hűvösebb van, a másikon pedig melegebb.

Ezek közül mennyit tudtál? Írd meg hozzászólásban!

betöltés...