12 zuhanyzással kapcsolatos hiba, amely befolyásolja az egészségedet

A statisztikák szerint életünk során mindannyian kb. másfél évet töltünk a fürdőszobában. És ebből körülbelül 6 hónapot töltünk zuhanyzással. Nincs semmi meglepő ebben a tényben, mert a higiénia hatalmas szerepet játszik az életünkben. De kevesen tudják, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket rosszul csinálunk a zuhany alatt.

12 olyan legnépszerűbb hibát gyűjtöttünk össze, amelyet mindenki elkövet zuhanyzás közben.

1. Nem zuhanyozunk le edzés után.

Vannak, akik azt hiszik, hogy az egyetlen ok, amiért le kell zuhanyozni egy edzés után, a kellemetlen testszag. De valójában vannak más okok is: az izzadás serkenti a baktériumok szaporodását a bőrön, ami kiütést okozhat. Ezért azt javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb zuhanyozz le.

2. Leborotváljuk a lábunkat, mielőtt pedikűröztetünk

Ne borotváld le a lábadat közvetlenül azelőtt, hogy pedikűröshöz mennél. Fennáll a veszélye, hogy fertőzést kapsz a lábadon található kis karcolásokon keresztül.

3. Nem alkalmazunk kontraszt zuhanyt.

A zuhanyzás befejezése előtt 30 másodpercre zárd el a meleg vizet. A hideg zuhany ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, erősíti az immunrendszert és antidepresszánsként hat. De ne felejtsük el, hogy a közvetlenül alvás előtt alkalmazott kontraszt zuhanyozás álmatlansághoz vezethet.

4. hiba. Minden nap zuhanyozunk és hajat mosunk

Akiknek vékony szálú vagy gyenge hajuk van, kerülniük kell a mindennapos hajmosást. A legideálisabb, ha hetente kétszer mosunk hajat, így a hajban lévő nedvesség egyensúlyban marad.

Azt se felejtsük el, hogy a túl gyakori zuhanyzás irritálja és dehidratálja a bőrt, mivel a víz lemossa a jó baktériumokat. Ez fokozhatja a bőrfertőzés esélyét.

5. Törölközőbe csavarjuk a nedves hajunkat.

A nedves haj nagyon sérülékeny és könnyen töredezhet. Ennek elkerülése érdekében nem ajánlatos törölközőbe csavarni a hajat zuhanyzás után. Továbbá, a hő miatt a faggyúmirigyek aktívabban működnek, ami miatt a haj kevésbé fog tisztának és rendezettnek látszani.

6. Megfeledkezünk a zuhanyfej rendszeres tisztításáról

Ha hosszabb ideje használsz egy zuhanyfejet, észrevehetsz rajta valamilyen lerakódást, ami veszélyes lehet az egészségre. A tudósok kimutatták, hogy a zuhanyfejeken tüdőbetegségeket okozó baktériumok lehetnek.

7. A szappantartót nem megfelelően használjuk.

Ha van szappantartó a fürdőszobádban, győződj meg arról, hogy a víz le tud folyni belőle. Ellenkező esetben elszaporodhatnak a baktériumok a szappanon.

8. A borotvát a zuhanyzóban hagyjuk.

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását a borotvaélen, legjobb, ha használat után egy száraz törölközőre rakjuk megszáradni. A pengét is rendszeresen cseréld.

9. Túl sokáig használjuk ugyanazt a törülközőt.

Ne használd ugyanazt a törülközőt hosszú ideig. Ha olyan törülközőt használsz, amely nem teljesen száraz, előfordulhat, hogy baktériumok is vannak rajta. Philip Tierno mikrobiológus azt javasolja, hogy ugyanazt a törölközőt legfeljebb 3-szor használjuk mosás előtt.

10. Nem mossuk ki a fürdőkádat közvetlenül zuhanyozás után.

Ne felejtsd el kimosni a fürdőkádat zuhanyzás után. A párás környezet kedvez az E. coli baktériumok szaporodásának. A fürdőkád rendszeres takarítása megakadályozhatja a fertőzést.

11. A szivacsunkat a zuhanyzóban hagyjuk.

Ha a szivacsot a zuhanyzóban hagyod, a nedves körülmények között a különböző baktériumok gyorsabban elszaporodnak. Ezért a legjobb, ha a szivacsot tiszta és száraz helyen tárolod.

12. Nem mossuk meg a lábunkat.

Vannak, akik nem mossák meg a lábukat, miközben zuhanyoznak, mert azt hiszik, hogy mivel a szappan és a víz végig halad a testen, így a lábak is lemosódnak. Sajnos ez nem igaz, és ha nem mosod meg alaposan a lábadat, akkor az körömgombát okozhat.

Reméljük, hogy ezek a tanácsok hasznosak számodra, mert nincs semmi értékesebb, mint az egészség. Neked is van néhány tipped, amit meg szeretnél osztani velünk? Írd meg nekünk hozzászólásban!

betöltés...