9 egyszerű módszer, amivel tízezreket spórolhatunk havonta

Komolyabb összeget megspórolni már fiatalabb korban is lehetséges. Persze, sok embernek a gazdagabb család kiváltsága, ami igazán előnyt jelent a többiekkel szemben, ugyanakkor mások is képesek lehetnek összekuporgatni egy biztos alapot. Az pedig kell, hogy el tudjunk indulni.

Nézzük pár módszert, amivel spórolhatunk…

Szülőkkel élni…

A tendencia azt mutatja, hogy egyre több ember él a szüleivel 30 éves kora után is. Ez már globális trend. Egyedül lakni úgy, hogy a fizetésed kétharmadát a lakhatásodra költöd nem egy jó módszer. Persze nem mindenki van olyan viszonyban a szüleivel, hogy ezt megtehesse. Ilyenkor célszerű inkább barátokkal összeállni és úgy bérelni egy lakást.

Megtakarítási számla

Az emberek 40\%-ának nincs megtakarítása. Tény, hogy ha eleve szoros az az öv, akkor abból nehéz félretenni, de nem kell egyből nagy összegre gondolni. Elég kicsiben kezdeni. Majd jó lesz valamire egyszer. A fizetésünk 5-10\%-át havi szinten félretéve meglepő eredményt érhetünk el.

Autóvásárlás

Az autó mindig is egy lutri. Egyrészt sokba kerülhet, aztán meg ott a fenntartás, javítási költségek.. kész horror. Ameddig meg tudjuk oldani autó nélkül, addig ne vegyünk. Ha jó a tömegközlekedés, akkor inkább használjuk azt. A legtöbb munkáltató támogatja és kifizeti a bérletünk, jegyeink egy részét. Hollandiában az emberek 36\%-a alapvetően kerékpárral közlekedik mindenhova. Teljesen megszokott náluk, hogy csinosan, elegánsan felöltözve indulnak tárgyalásra vagy esti buliba kerékpárral.

Nem kellenek a márkás cuccok

Persze menő dolog divatos, márkás cuccokban járni. De az erre való törekvés nevetséges. Nem biztos, hogy egy póló megér 20.000 Forintot, amikor ennyi lenne a közös költsége is az albérletnek. Lehet venni divatos, szép ruhákat is anélkül, hogy rá legyen írva bármi is.

Megérdemlem…

A túlzott fogyasztás a modern társadalom egyik legfontosabb eleme. Nem tudunk értékrendet tartani. Mi a fontosabb? Az, hogy legyen egy csinos táskánk vagy az, hogy a csekkek idejében be legyenek fizetve? Nem szabad sznobnak lennünk. Az, hogy megérdemeljük…az nem azt jelenti, hogy meg is engedhetjük magunknak. Mindennek eljön az ideje. Kordában kell tartanunk magunkat és igazítani a fogyasztási szokásainkon.

Ingatlanvásárlás

Sajnos ezeknek az ára mára hihetetlenül megugrott. Az inflációval nő az ingatlanok ára is és a fejlődő nagyvárosokban ez sokkal gyorsabb. Ha kikalkuláljuk, hogy 5 év múlva tudjuk a jelenlegi keresetünkből megspórolni egy lakás árát, sajnos számolnunk kell azzal, hogy az ára jóval magasabb is lehet addigra.

Törekedjünk a jobb munkahelyre

Ne félj kipróbálni új dolgokat, amíg fiatal vagy. Van rá esély, hogy felfedezz magadban egy rejtett tehetséget, amivel akár vagyonokat is kereshetsz és még örömet is fog okozni. Nem kell egy céghez ragaszkodni. Folyamatosan keresgélni kell és nyitott szemmel járni.

Tanulj meg főzni

Nem kell folyamatosan éttermekbe járni. Ezek nem feltétlenül tesznek jót az anyagi helyzetednek. Tanulj meg főzni. Két három napra megfőzöl magadnak, amivel nem keveset tudsz spórolni. Plusz nem egy utolsó erény, ha valaki jól főz.

A könnyen jött pénz…

A szerencsejáték, a tőzsde nem a legjobb megoldás a pénzünk befektetésére. Amilyen könnyen jön a pénz, pont annyira könnyen el is megy. Vagy könnyebben… A szerencsejáték pedig a vesztesek sportja! Ezt sose felejtsük el!

Ti mit gondoltok erről? Van még valami hasonló tanácsotok? Írjátok meg kommentben!

betöltés...