6 népszerű márka, melynek nevei érdekes történetet foglalnak magukba

Sokan azt hiszik, hogy a világ legtöbb cégének nevét minden irányból megközelítve találták ki. Gondolunk itt marketingre, piackutatásra, csengésre, értelemre… stb. Ezzel szemben, a legtöbb ismert vállalat, cég, frenchise közel sem bonyolította le ezeket a dolgokat, mert volt, aki pusztán a véletlennek köszönhette, hogy az lett a végleges neve, ami. A népszerű és az egész világon ismert márkanevek eredetét viszont sokan nem ismerik, ezért mai cikkünk elkészítése során arra gondoltunk, hogy elmeséljük nektek ezeket.

1, Pepsi – emésztőszervi panaszokra kitalált gyógyszer

Kezdetben a ma ismert Pepsi kólát emésztőszervi panaszokra ajánlották, melyet egy Caleb Bradham gyógyszerész készített el. Akkoriban a gyógyitalt szerecsendió, karamell, citromolaj, cukor, kóladió és víz hozzáadásával alkotta meg. Először a “Brad’s Drink” névre hallgatott a készítmény, majd később más nevet adott neki, ugyanis olyan szinten elterjedt és népszerű lett az emberek körében, hogy valami dizájnosabb, menőbb névvel akarta illetni. Fogta és a dyspepsia (rossz emésztés) valamint a kóla szavakat ötvözte és így született meg a “Pepsi Cola”.

2, Google – az elírás története

A mai világban nincs olyan, aki ne ismerné a világ legnépszerűbb keresőfelületét a Google-t. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ezt a zseniális oldalt két férfi hozta létre, név szerint Sergey Brin és Larry Page. A fiúk egyébként teljesen más névvel akarták illetni kreálmányukat, mely a “googol” nevet viselte volna, de egy picike gikszer ütötte fel a fejét.

Amikor Larry beregisztrálta a nevet Googol helyett Google-t írt be és ez került véglegesítésre.

(Egyébként a “googol” egy végtelen számra utal, mely egy darab 1-est és utána 100 darab nullát foglal magába.)

3, McDonald’s és az étterem kitalálója

Annak ellenére, hogy a céget Ray Kroc üzletember kezdte el fejleszteni, népszerűsíteni, ismertté tenni az étterem kezdeti tervei egy testvérpárhoz köthetők, akik nem mások, mint Maurice és Richard McDonald.

A testvérek már birtokoltak egy éttermet 1940 előtt is, ám amikor zajlott a háború elhatározták, hogy kipróbálnak egy olyan módszert, mellyel sokkal gyorsabban készíthetik el az ételeket. Ennek az ötletnek hála született meg a McDonald’s.

4, IKEA – a svéd rejtély

A ma ismert IKEA áruház legelső boltját egy 17 éves svéd származású fiatalember nyitotta meg 1943-ban. Akkoriban azonban csupán egy picurka üzlet volt, mely kisebb háztartási termékek eladásával foglalkozott. A fiúnak rengeteg ötlete volt, amit szeretett volna megvalósítani, s ennek a kitartásnak hála világméretűvé sikerült fejlődnie.

Az IKEA nevet a fiatal fiúról illetve szülővárosának kezdőbetűiből rakta össze, mely: Ingvar Kamprad

A bútoráruház nevét feltalálójáról illetve szülővárosának kezdőbetűiből kapta. A 17 éves Ingvar Kamprad egy farmon élt a szüleivel Elmtaryd-ban, mely Svédország déli részén található Agunnaryd-ban.

(Minden egyes IKEA áruházban forgalmazott termék neve svéd nyelven van.)

5, ZARA – amihez egy film adott ötletet

A céget Amancio Ortega alapította, ám ő először teljesen más nevet akart adni boltjának, mint a ma ismert. Kezdetben “Zorba”-ra akarta keresztelni, amivel az 1964-ben bemutatott görög film a “Zorba” előtt akart tisztelegni, ugyanis imádta Anthony Quinn filmjeit.

Már minden kész volt a nyitásra, ám hamar rájött, hogy a pár utcával arrébb álló kocsmának is az a neve, mint ruhaboltjának. Mivel nem akarta, hogy egy kalap alá vegyék az emberek, vagy azt higgyék a két helynek köze van egymáshoz, az utolsó pillanatban megváltoztatta a nevét és így lett ZARA.

6, Starbucks

Nem mindenki tudja, hogy a Starbucks üzlet közvetlen kapcsolatban áll a tengerrel, ugyanis a legelső kávézó Seattle városában nyílt meg, mely egy kikötőváros. Pontosan ebből kifolyólag lett a cég logója, egy sellő, melynek dupla uszonya van.

A céget három férfi Zev Siegel, Jerry Baldwin és Gordon Bowker hozták létre, akik sokat gondolkodtak azon milyen névvel illessék a helyet. Egyikük egy régi térképen egy úgynevezett “Starbo” nevű bányavárosra bukkant és nagyon megtetszett neki a név, de hiányosnak érezték. Bowkernek ekkor jutott eszébe a híres Moby Dick regény bálnavadászhajója, ami a “Pequod” nevet viselte. A két szót összerakták és így lett a kávézó neve: Starbucks

Te tudtál ezekről?

betöltés...