20 tény a banánról, ami érdekes megvilágításba helyezi ezt a gyümölcsöt

A banán az egyik legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik, hiszen nagyon finom és édes. Könnyű elrágni és nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. Például a reggeli zabkásába bele lehet karikázni, de akár sütemények összetevője is lehet, le lehet fagyasztani, turmixokba lehet tenni, pépesítve joghurtba keverve is nagyon ízletes tud lenni és még sorolhatnánk. A gyerekek is imádják aminek hála így sok vitamin jut a szervezetükbe. Viszont eme gyümölcsnek is vannak érdekes tényei, amiről elképzelhető, hogy még nem hallottál. Mai cikkünkben ezeket mutatjuk be nektek.

1, A banán 1876-ban kapta nevét egy Philadelphiai világkiállításon, mikor alufóliába csomagolva 2,6 forintért adták el.

2, A michigani Kalamazoo városában 2011-ben befejezték az F-150-es pick up autók gyártását. A fennmaradó autókat később átalakították, és a “Big Banana Car” autó nevet kapta meg. 7 méter hosszú és 3 méter magas jármű lett, melynek maximális sebessége 137 km/ h volt.

3, Nagyobb eséllyel alakul ki latex allergia azon embereknél, akik allergiásak a banánra, avokádóra, vagy a gesztenyére. A latex allergiában szenvedők fele allergiás a sárga, hosszú, édes gyümölcsre. Ennek oka, hogy sok fehérje található benne.

4, A ma fogyasztott banánoknak volt egy másik változata, amit Gros Michelnek hívtak. Ez egy édesebb és krémesebb gyümölcs volt, ám 1965-ben egy hatalmas betegség söpört végig Közép- és Dél-Amerikán ezért leváltották a ma ismert modern változatokra. Nézd mennyire hasonlítanak:

Gros Michel

5, Ha napi szinten legalább egy banánt megeszel, akkor a testeden lévő szemölcsök két héten belül eltűnnek. Amennyiben a banán héját ráteszed a fertőzött területre még gyorsabban tűnik el.

6, Egy Andrew Lawrence nevű férfi 2006-ban úgy futotta le a maratont 2 óra 47 perc 41 másodperc alatt, hogy egy banán jelmezt viselt. Azért tette ezt, hogy megszerezze a maraton leggyorsabb futója címet, aki gyümölcsruhában teljesítette a távot.

7, A tudomány világában a banánt bogyós gyümölcsnek tekintik, míg az epret nem. Ennek az az oka, hogy csak azok a gyümölcsök tekinthető bogyós gyümölcsnek, melynek magvai azon belül nem pedig annak felületén találhatók.

8, Tanulmányok szerint a banán olyan jótékony tulajdonsággal rendelkezik, mely képes csökkenteni a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát. Ez a benne található kálium miatt van, ami pozitívan befolyásolja az aorta merevségét és az artériák megkeményedését.

9, Monsieur Mangetout egy 1950-ben született francia származású férfi volt, aki élete során 9 tonna fémet evett meg. Elmondása szerint csupán egyetlen dolog volt, amit gyomra képtelen volt megemészteni ez pedig nem más volt, mint a banán. Állítása szerint elfogyasztása után nagyon rosszul volt.

Monsieur Mangetout

10, Woody Allen 1971-ben bemutatott Banánköztársaság című filmje, amiben ő maga játssza a főszerepet óriási népszerűségnek örvendett az emberek körében, ugyanis 3,6 milliárd forintnak megfelelő dollár bevétel származott belőle. A legnépszerűbb filmek listájára is felkerült, például az American Film Institute 2000-re is.

11, Az Egyesült Államokban egyetlen ember nagyjából 33,57 gramm banánt eszik meg. A legnagyobb banán fogyasztó ország Uganda, ahol naponta 605 grammot is megesznek belőle.

12, A banán héjában lévő olajok képesek csökkenteni a rovarok által okozott gyulladásokat és a viszketést is. Nincs más teendő, csak be kell dörzsölni vele az érintett területet.

13, Sokan nem tudják, de banánt termeszteni nem olyan egyszerű. Talaja pH értékének 5,5 és 6,5 között kell lennie. Nem lehet túl hideg sem, mert a gyökerei kezdenek el elsőként rothadni.

14, A zöld héjú banánban nagyon sok a keményítő, ami érés és sárgulás folyamán cukorrá alakul.

15, 2012-ben egy Illinois állambeli lakosnak sikerült világrekordot döntenie. Mindössze 60 másodperc alatt képes volt 8 banánt meghámozni és elfogyasztani.

16, A banánt latinul “musa sapientumnak” hívják, ami annyit tesz “bölcsek gyümölcse”.

17, Úgy lehet a bőrtermékeknek például cipőknek és táskáknak újra visszaadni eredeti fényüket, ha a banán héjának belsejéből elkezdik azokat dörzsölni. A végén egy száraz ronggyal kell letörölni a felesleget.

18, Kínában papiruszokat készítenek a banán leveléből, amit eladnak a helyi piacokon.

19, A banánt hangulatjavítás céljából is lehet fogyasztani, ugyanis a benne található aminosav, triptofán és B6-vitamin elősegíti a szerotonin termelést.

20, Sokan nem tudják, de a banán is képes ugyanúgy úszni a víz felszínén, mint az alma, vagy a görögdinnye.

Te tudtál ezekről?

betöltés...