5 negatív hatás, amit a nagyszülők válthatnak ki a gyermekekből úgy, hogy észre sem veszik

Jó dolog, ha a szülőket a nagyszülők segítik, viszont vannak bizonyos dolgok, amiket nem szabad hagyni az idősebb generációnak, ha nem akarunk neveletlen és pimasz valamint viselkedési problémákban küzdő gyerekeket. A legtöbb nagyszülő szorosabb kapcsolatot ápol unokáival, mint gyerekeivel, de ez normális, viszont vannak dolgok, amik mellett nem lehet elmenni. Ilyen például, hogy az idősebb emberek már türelmetlenek, főleg egy kisgyerekkel szemben illetve már nem tudnak úgy mozogni, mint a 20 évesek így nem is tudják a kicsiket úgy hajkurászni. Ezzel viszont azt érik el, hogy a gyerek energiája nem fogy el, így a fáradt szülőkön próbálják levezetni fölösleges energiájukat. A mai cikkünkben ezen kívül elhoztunk még pár negatív hatást, amit a nagyszülők váltanak ki unokáikból úgy, hogy észre sem veszik.

1, A gyerekek engedetlenné válhatnak.

A nagyszülők sokkal bensőségesebb és szorosabb kapcsolatot ápolnak az unokáikkal, mint gyerekeikkel. Viszont fennáll annak a kockázata, hogy a nagyszülők engedékenysége miatt az unokák engedetlenek lesznek és nem fognak hallgatni szüleikre.

2, A gyerekek szoronghatnak a szülők miatt

Ha a nagyszülők mindent ráhagynak az unokákra, akkor a szülőknek kell játszaniuk a rossz zsarut. Féltékenység alakulhat ki azokban a szülőkben, akiknek gyermekei mindig a nagyszülők szavára adnak. Megpróbálják visszaszerezni gyermekeik felett az irányítást, ami szorongást és kellemetlen élményeket válthat ki a gyerekből.

3, Elképzelhető, hogy a gyerekek nem kapnak annyi fizikai aktivitást

A gyerekek tele vannak energiával, és nekik futniuk, ugrálniuk és játszaniuk kell, hogy a testük megfelelően fejlődhessen és egészséges legyen. A nagyszülők sokszor nem alkalmasak arra, hogy felvegyék a gyerek tempóját ezért nem tudnak olyan önfeledten játszani, mint szüleikkel. Ez viszont csalódást okozhat a gyermekek számára, és hazaérkezéskor a fáradt szülőkön próbálják letölteni az energiájukat.

4, A gyerekek szélsőségesen étkezhetnek

A nagyszülők sokkal jobban figyelnek a gyerek táplálkozására, mint a szülők. Számukra az unokák mindig kis soványkák lesznek még akkor is ha ne azok ezért sokat etethetik őket. A legújabb tanulmányok szerint a gyerekek elhízását, rossz foghigiéniáját, esetleges cukorbetegségét a nagyszülők idézik elő, mert folyton édességgel kínálják őket. Ezzel próbálják unokáikat boldogabbá tenni, ez viszont súlyos egészségkárosodást okoz.

5, A gyermekek rossz szociális készségeket fejleszthetnek ki

Amikor a gyerekek idejük nagy részét a nagyszülőkkel töltik, nem ösztönzik őket arra, hogy ismerkedjenek más gyerekekkel. Ez viszont a későbbiek folyamén problémát okozhat, ugyanis az óvodában viselkedési problémák alakulhatnak ki, mivel szociális készségeik nem fejlődtek ki rendesen.

Neked milyen tapasztalataid vannak a nagyszülőkkel?

betöltés...