8 szokás, amit csak a német emberek csinálnak

A világ nemzeteinek megvannak a saját szokásaik és hagyományaik, amik elképzelhető, hogy egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy a németek komolysága, takarékossága messze túlszárnyal mindenkit. Ez a nemzet egyébként elég jó szokásokkal rendelkezik, amiket most össze is gyűjtöttünk nektek. Gondoltad volna, hogy a németeket nem zavarja, ha albérletben kell lakniuk, vagy, hogy nem felhívják a másikat ha gond van, hanem figyelmeztető levelet írnak?! Nyugi mi sem.

1, A palackok visszaváltása kötelező.

A 2000-es évek elején a törvény kötelezte a boltokat, hogy vegyék vissza az általuk forgalmazott üdítők palackjait. A kereskedők erre megemelték az áraikat, ezért az emberek kénytelenek voltak visszavinni a palackokat, hogy az új termékek vásárlásakor csökkentsék a költségeket.

2, Nem szeretik a papírtörlőket.

A németek nem szeretik a papírtörlőket, ehelyett pamutból vagy más anyagból készült rongyokat használnak. Ha bemész egy átlagos német konyhába, papírtörlővel soha nem fogsz találkozni, ehelyett mindenhol konyharuhák és egyéb törlőkendők fognak lógni.

3, Otthon speciális lábbelit hordanak.

Nemcsak a japánok tisztelik az otthonukat, hanem a németek is. Amikor az emberek hazatérnek egyből leváltják a cipőiket szobapapucsra. Igaz, a padlófűtések növekvő népszerűsége miatt ma már egyre jobban hagyják el ezt a szokást.

Amikor a németek vendéget várnak, nekik egyből “vendég szobapapucsot” adnak, hogy abban közlekedjenek a szépen kitakarított otthonukban.

4, Jobban preferálják a készpénzt.

A németeknek van az egyik legerősebb gazdasága. Ők nem szeretnek sem hitelt felvenni, sem pedig bankkártyákat használni. Németországban a vásárlások 80\%-a készpénzzel történik, aminek két oka van.

A németek mindent megtesznek, hogy megvédjék magánéletüket, és nem engedik meg a bankoknak, hogy ellenőrizzék a kiadásaikat.

A másik, hogy ezek az emberek szeretnek tisztában lenni azzal, mennyi pénzük is van. Így nem esnek kísértésbe, mert tényleg csak a legszükségesebb dolgokra költenek.

5,  A fürdőszobák és a WC-k elrendezése fura.

Németországban egyre elterjedtebbek az olyan zuhanyzók, melyek üvegajtókkal vannak ellátva. Az amerikaiaknak ez azért furcsa, mert náluk függönyök vannak a kádak előtt.

6, Albérletben laknak, de nem azért, mert szegények.

A fiatal német felnőttek nem esnek kétségbe, ha nem kapnak hitelt, vagy ha nem tudnak lakást/házat vásárolni. Az ország lakosainak közel 60\%-a albérletben él, de ez egyáltalán nem zavarja őket. Berlinben és Hamburgban pedig az emberek 80–90\%-a él ilyen lakásokban.

7, Figyelmeztető leveleket küldenek egymásnak.

A németeknél létezik egy úgynevezett “abmahnung” ami egy figyelmeztető levél. Elégedetlenségüket fejezhetik ki az emberek, ha valaki jogellenes vagy elfogadhatatlan viselkedést tanúsít – például a főbérlő ír az albérlőnek, a főnök pedig az alkalmazottnak. A külföldieknek azért fura, mert ott az emberek felhívják egymást, nem pedig levelet küldenek.

A németek viszont ezt azért teszik, mert ennek az “abmahnungnak” jogi ereje van és bizonyítékként is felmutatható, ha bírósági ügyről van szó.

8, Nem dobják el a javítható elemeket.

A Német Szövetségi Statisztikai Szolgálat ötévente több ezer családnak ad egy naplót, melyben nyilvántarthatják a vásárlásaikat. A szakértők így megtudják, hogy milyen termékeket részesítenek előnyben a német állampolgárok. A németek java része úgy gondolja, hogy a régi technológia sokkal jobb, mint a modern kori. Pontosan ebből kifolyólag nem vásárolnak, hanem javíttatnak.

betöltés...