Egy kép, ami tökéletesen bemutatja, mennyire súlyosan érinti a globális felmelegedés a világot.

Sajnálatos módon az éghajlatváltozás miatt egyre nagyobb problémák jelentkeznek a világon, a legnagyobb probléma az északi területek, például a Grönlandon olvadó jég és hótakaró, ami nagy mértékben veszélyezteti az állatvilágot is. A területeik egyre nagyobb számban csappannak meg, s olyan hőmérsékleteket mérnek, ami eddig még egyszer sem fordult elő. A legelképesztőbb, hogy tavasszal és nyáron is hideg szokott lenni ezeken a területeken, ám most a hőmérséklet jóval magasabbra kúszott az átlagnál.

Grönlandon például egy nap alatt körülbelül két milliárd tonna jég olvadt el, ami még a laikusok számára is egy elképesztő szám. 2012-ben mérték a rekord hőmérsékletet, de a szakértők sokkal ijesztőbb változásokra számítanak most 2019-ben.

Az elmúlt néhány napban hihetetlen mennyiségű jég olvadt el ezen a vidéken, sőt a Jeges-tenger feletti jég vastagsága is eszméletlenül elvékonyodott.

Alaszka területein például olyan látványban lehet része az embereknek, amiben eddig még soha. “Ez egy újabb extrém eseménysorozat, mely összhangban van a globális felmelegedéssel és a sarkvidék változásaival” – jelentette ki Zachary Labe, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem éghajlati kutatója.

A Dán Meteorológiai Szolgálat egyik klímakutatója név szerint Steffen Olsen, valamint Rasmus Tonboen egy döbbenetes fotót tettek közzé Twitteren.

A feltöltött képen jól látható, hogy óriási úszómedencévé változott a jégtakaró.

Az Inglefield-öbölben mind a mai napig van jégtakaró, ám sokkal vékonyabb, mint máskor. Mindössze egy méter vastagságú jég borítja a területet, ami nagy veszélyt jelent, mind az állatok, mind az emberek számára.

Olsen szerint az őslakos emberek tapasztalataira van szükség ahhoz, hogy ezen a labilis terepen senki se sérüljön meg és biztonságban el tudjanak jutni A-ból B pontba.

Tonboen olyan bejegyzést tett közzé szintén a Twitter nevű oldalon, ahol azt ecseteli, hogy mennyire nehéz és bonyolult az időjárási jelenségek mérése szolgáló műszereket beszerezni. Valljuk be tényleg nagyon szokatlan, sőt egyenesen rémisztő azt látni, hogy ezek a színhúzó kutyák nem a jól megszokott havas, jeges terepen mászkálnak, hanem a jeges vízben.

Ti mit gondotok erről az esetről?

betöltés...