13 helyzet, amikor a szülő úgy árt a gyereknek, hogy észre sem veszi

Manapság sokféle módszerről és tanácsról olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan neveljünk gyereket. Ezek pedig nem ritkán teljesen ellentmondanak egymásnak. Az orvosok és pszichológusok folyamatosan kutatják a témát és elemzik az eredményeket, hogy újabb javaslatokat dolgozhassanak ki. Lehet, hogy a tippjeik először furcsának tűnnek, de végül kiderülhet, hogy tényleg beválnak.
Összegyűjtöttük, melyek azok a dolgok, melyek a kutatók szerint ártalmasak a gyerek számára, a szülők, nagyszülők mégis gyakran elkövetik őket.

1. Csiklandozás

Számtalanszor előfordul, hogy amikor egy felnőtt fel akar vidítani egy gyereket, akkor nekiáll csiklandozni. Egyetemi kutatók azonban néhány évvel ezelőtt azt találták, hogy a csiklandozás nem okoz ugyanolyan örömérzetet, mint például egy jó vicc. Csupán az önfeledt nevetés illúzióját kelti.

Ilyenkor a gyerek nem tudja kontrollálni a nevetést, mivel az egy reflex eredményeként tör ki rajta. Szinte mindenki nevet, amikor csiklandozzák, még akkor is, ha utálja.

2. Játékokat rakni a gyerekágyba

Nem minden szülő van tisztában azzal, hogy a jó alváshoz a gyereknek csupán egy jó matracra, lepedőre és egy kis takaróra van szüksége. A szakértők még a párna használatát sem javasolják bizonyos életkor alatt.

A gyerekeknek nincs szükségük különleges dekorációkra azon a helyen, ahol alszanak, mivel a játékok csak gondot okozhatnak nekik. Felébreszthetik a gyereket, de akár légzészavart is okozhatnak, ha a gyerek álmában hozzájuk nyomja az arcát.

3. Éjszakai fényt használni, mikor a baba már alszik

Egy gyerekszobában éjszaka még a legtompább fényű lámpa sem jó ötlet. A növekedési hormon, ami az éjszakai alvás során termelődik, jobban tud működni, ha teljesen sötét van. Éjszakai fényt sok szülő saját maga miatt használ, hogy könnyebben tudjon például pelenkát cserélni. Gyakran az anyák és az apák is félnek a sötétben, ezért inkább égve hagyják a lámpát, hogy megelőzzék, hogy a gyereküknél ugyanez a félelem kialakuljon.

A neurológusok szerint a legjobb, ha semmilyen fényt nem használunk éjjel. Ha mégsem tudunk lemondani róla, akkor gondosan válasszuk ki a megfelelőt. Kísérletek szerint a zöld színű fény kb. 90 perccel, a kék pedig 180 perccel tolja el a biológiai ritmusunkat, így jóval nehezebb jól aludni. A piros és narancs színű fény nem nyomja el annyira a melatonint, mint a zöld, a fehér vagy a kék fény, és nem zavarja meg a cirkadián ritmust.

4. Ringatni a babát

Minden szülő volt már olyan helyzetben, amikor nem tudta letenni a gyereket aludni. Ilyenkor a ringatás kézenfekvő ötlet, de olyan sokáig tarthat, hogy közben a szülők kimerülnek, a baba viszont még mindig nem alszik el.

A gyerekorvosok szerint viszont ez a helyzet elkerülhető, ha kialakítjuk a baba egészséges alvási ritmusát. Ezt már a születése után el kell kezdeni, kiiktatva minden olyan zavaró tényezőt, mint az éhség, az átázott pelenka, a zaj, a kényelmetlen ruha. Ha nem tudod mellőzni a ringatást, próbáld a gyakoriságát csökkenteni.

5. Babonából eldugni a tükröket a gyerek elől

Egy babona szerint az a gyerek, amelyik belenéz a tükörbe, megbetegszik. A gyerekorvosok és pszichológusok szerint ez igen furcsa elképzelés. Inkább azt javasolják a szülőknek, hogy játszanak a gyerekkel együtt a tükör előtt, hogy felfedezzék önmagukat, kifejlesszék az öntudatosságot, ami ritka az állatvilágban.

Különböző életkorban a gyerekekből eltérő reakciókat vált ki, ha meglátják a tükörképüket, de mindig lenyűgöző és érdekes tapasztalat ez számukra.

6. Steril környezetben nevelni a gyereket

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tisztaság szinte mindennél fontosabb. De a kutatók világszerte mást vallanak erről. Ha a környezet túl tiszta, az rosszat tesz a gyerek fejlődésének. A steril környezet lelassítja az egészséges immunrendszer fejlődését, így az nem lesz képes harcolni a fertőzések ellen, és olyan allergiás reakciókat okoz, mint az asztma, a rhinitis vagy az atópiás dermatitisz.

Az egyik legnagyobb hiba, amit szülő elkövethet, hogy túl gyakran takarít és túlzottan óvja a gyereket az állatoktól. Minél korábban ismerkedik meg egy gyerek az allergénekkel, az immunrendszere annál korábban fogja őket természetesnek elfogadni.

7. Túl korán szobatisztaságra szoktatni

A szobatisztaság nagyon ellentmondásos kérdés. A legfontosabb, hogy ne olyanok javaslatait kövessük a témában, akik nem szakértők. Ne számíts arra, hogy a gyereked már másfél évesen szobatiszta lesz, ebben az életkorban ugyanis még nem tudják, hogyan reagáljanak testük jelzéseire.

Ezt viszont előbb vagy utóbb, a gyermek urológus szerint minden gyerek megtanulja. Ekkor kezdődik a szobatisztaság. A hólyagnak 3-4 évre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kifejlődjön. A kontrollálatlan vizelés – pl. a pelenkába – valójában ennek a folyamatnak a része.

8. Hagyni, hogy sík felületen mezítláb járkáljon

A gyerekek általában 1 éves koruk környékén kezdenek járni. Mikor ez az idő elérkezik, a legtöbb szülő rohan megvenni az első cipőcskét, de vannak, akik hagyják a gyereket mezítláb mászkálni. A kutatók között nincs megegyezés abban, hogy melyik a jobb módszer, de abban egyetértenek, hogy nem minden felület alkalmas arra, hogy a gyerek mezítláb járjon rajta.

Jól tesszük, ha fűben, homokon, apró kavicson hagyjuk, hogy mezítláb járkáljon. De otthon, a teljesen sima padlón és járólapon ez nem jó ötlet. Így a lábfej izmai nem tudnak megfelelően fejlődni és valamennyi nyomás a szalagokra nehezedik. Ez később a lábfej fejlődésében problémákat okozhat.

9. Arra kényszeríteni, hogy mindent megegyen, ami a tányérján van

Sok nagymama és néhány szülő is szomorú lesz, ha a gyerek ételt hagy a tányérján. Próbálják meggyőzni, megzsarolni, hogy egye meg az utolsó falatot is. Csak akkor boldogok, ha a tányért a gyerek üresen hagyja az asztalon.

Kevesen tudják, hogy ez a szokás a gyerekeknél táplálkozási zavarokhoz vezethet. Nincs lehetőségük arra, hogy megtanulják értelmezni testük jelzéseit, helyette azt tanulják meg, hogyan kell túlenniük magukat.

Egyébként nincs értelme egyszerre túl sok ételt szedni a gyereknek, mert nagyon megterheljük vele az emésztőrendszerét. Egy normál adag és hozzá egy ital pont elég.

10. Etetni

Szakértők szerint semmi szükség arra, hogy a gyereket etessük, ha már önállóan képes használni a kanalat. Azok a gyerekek, akiket még ilyenkor is a szülő etet, a jövőben hajlamosabbak az elhízásra. Etetés közben ugyanis nehezen tudjuk megállapítani, hogy a gyerek mikor lakott jól, ennek eredményeként szinte biztosan túletetjük.

A kutatók szerint az egyedül étkező gyerekek a saját ritmusukban tudnak enni, megtanulják az ételek ízét, ez pedig javítja az ételhez való viszonyukat.

11. Megóvni az allergénektől

Svéd kutatók állítják, hogy ha csökkenteni akarjuk az egyes ételallergiák kialakulásának esélyét, a szülőnek a lehető legkisebb mértékben kell korlátoznia a gyereket abban, hogy mit eszik. Nemcsak, hogy nem ártalmas a gyereknek már egészen kiskorában allergéneket tartalmazó élelmiszereket adni, de kifejezetten hasznos is. Erre a legjobb példa a hal. Halat pépesítve már 4 hónapos kortól kezdve ajánlott adni a gyerekeknek.

Ezt pedig egy izraeli és brit tudósok által végzett kutatás is alátámasztotta. Londonban élő, zsidó közösséghez tartozó szülők nem adnak a gyerekeiknek mogyorót, Izraelben pedig már 1 éves kor előtt megismertetik a gyerekeket a mogyoróvajjal. A statisztikák nem hazudnak: az izraeli gyerekek közül jóval kevesebben allergiásak a mogyoróra, mint a Londonban élők közül.

12. Kényszeríteni, hogy osztozzon valamin

2 éves korára a gyermek már különálló emberként tekint magára, és a saját játékait szorosan magához tartozónak érzi. Ezért van az, hogy ha valaki el akar venni valamit tőle, azt a gyerek támadásnak érzékeli. Sajnos, ezt csak kevés szülő képes megérteni. Senki sem akarja, hogy a gyermekét irigynek tartsák, ezért a szülők sokszor erőltetik, hogy osztozzon a játékain.

Pszichológusok ugyanakkor azt mondják, ezzel csak egy könnyen befolyásolható gyereket nevelünk, hiszen nem lesz képes felismerni a saját vágyait és tenni az ellen, ha valami ellene történik. Végül olyan férfi vagy nő válik az ilyen gyerekekből, akik képtelenek lesznek nemet mondani másoknak, még akkor is, ha az érdekük ezt kívánná.

13. Bebugyolálni meleg ruhákba, ha hideg a keze és a lába

Egy gyerek lábfeje, keze és orra általában nem olyan meleg, mint a többi testrésze. De ez nem azt jelenti, hogy fázik. A gyerekeknél a különleges értónus és keringés miatt teljesen természetes, ha ezek a testrészek hidegebbek a többinél. Az egészséges hőmérséklet a gyerekszobában 20-22 fok. Ilyen hőmérsékleten a gyereknek nincs szüksége sapkára, sálra, zoknira vagy kesztyűre. A bőrnek lélegeznie kell és érintkezni a levegővel.

Sokkal könnyebb, de sokkal veszélyesebb is túlmelegíteni a gyereket. Ennek a legnyilvánvalóbb jele az izzadás a nyakon és a bőr elszíneződése, ami normál esetben halvány rózsaszín. Ha a bőre erősen rózsaszín vagy pirosas, azt jelenti, hogy a gyereknek melege van, vagyis vegyél le róla néhány ruhát.

betöltés...