4 orvosok által eltitkolt tény, mely nagy mértékben befolyásolja a gyermek fejlődését az anyaméhben

A mai világban, már egyre kevesebb fiatal pár vállal gyermeket, mert nem tudják megteremteni a baba számára a szükséges feltételeket, ezért inkább várnak. A kérdés már csak az, hogy valóban jó ötlet ez a gyermek szempontjából nézve? Különböző országok tudósai komolyan érdeklődtek e kérdés iránt és több tanulmányt is készítettek a gyermek intelligenciájának fejlődésével kapcsolatban. A mai cikkünkben ezeket fogjuk kifejteni és elmondani, hogy mit kellene tennie a szülőknek, főleg az édesanyáknak, ha egészséges gyermeket szeretnének világra hozni.

1, A csecsemők intelligenciája a szüleik életkorától függ.

Tudjuk, hogy ez most elsőre elég erősen fog hangzani, de minden újszülött egyfajta mutáns, mivel kb 70 mutáció található meg bennük. A legtöbb mutáns “gént” a hímivarsejtek továbbítják nem pedig a petesejt. Sőt minél idősebb a férfi annál több mutáns gént ad át.

Ezek száma közvetlenül kapcsolódik a kognitív képességekhez, s minél több a mutáció annál kevesebb esély van arra, hogy a gyerek normál módon fog intellektuálisan fejlődni. Ezeket becsülik meg az IQ, a mentális és olvasás tesztekkel. Leegyszerűsítve: rossz a gyerek számára, ha az apa idősebb.

Az édesanyák életkorát illetően már más a helyzet. Minél idősebb egy nő, annál több intelligenciája lesz a gyereknek. A kutatók szerint nemcsak a gének, hanem a társadalmi tényezők is számítanak. Az idősebb nők képzettebbek, tapasztaltak, tudják mit szeretnének az élettől, és már nem vágynak a kalandokra, mint régen.

Ezzel szemben a fiatal anyák gyermekei statisztikai adatok alapján lassabban fejlődnek.

2, Jó ötlet genetikai tesztet csinálni még akkor is, ha úgy gondolod nincs semmilyen betegséged.

Ez a diagram néhány genetikai betegséget ábrázol, például cisztás fibrózist vagy szenzoros hallásvesztést, mely öröklés útján terjedhet.

A DNS teszteket azért célszerű megcsinálni, mert ezzel ki lehet deríteni annak valószínűségét, hogy a gyermek szenvedni fog-e valamilyen betegségben.

Szakértők szerint érdemes terhesség előtt is csinálni egy DNS tesztet, hogy megtudd te magad szenvedsz-e valamilyen betegségben úgy, hogy nem is tudsz róla. Ezek után a szakértők megbecsülik annak valószínűségét, hogy a baba örökölni fogja-e azt a gént.

Ez történt Sharon Bernardi-vel, aki hét gyermekét is elvesztette egy ritka genetikai betegség miatt. Az összes gyermeke a Leigh-szindrómában szenvedett, ami közvetlenül a központi idegrendszert érinti. Ennek ellenére Sharon és férje folyton próbálkoztak. A hét gyermekből csak egy élt 21 éves koráig, de mindig gyógyszereket kellett szednie sőt, rohamai is voltak.

3, A gyermek fejlődését befolyásolja, hogy anyja mennyit idegeskedett terhesség alatt.

A központi idegrendszer megfelelő fejlődésének biztosítása érdekében az agyat néha stresszbe kell hozni. Viszont nagyon fontos, hogy ezt ne túlozd el: a túl sok szorongás sem tesz jót.

Ezzel az elmélettel a Johns Hopkins Egyetem egy kutatócsoportja foglalkozott. Olyan várandós nőt tanulmányoztak, akik főiskolai végzettséggel rendelkeztek, s mind fizikai, mind mentálisan egészségesek voltak. A tudósok a terhesség kezdetétől fogva a gyermek két éves koráig megfigyelték őket és azt figyelték, hogyan hat az egészségre és a kognitív képességre a nők stressz szintje.

Kiderült, hogy azok a gyermekek, akiknek édesanyja keveset vagy közepes szinten stresszelt a terhesség alatt intellektuálisan és fizikailag is fejlettebbek voltak, mint azok a gyermekek, akiknek anyja sokat stresszelt.

A tudósok eme következtetéseket vonták le: a gyermek agyának fejlődése csak abban az esetben vesz pozitív irányt, ha anyja terhessége alatt mérsékelten stresszel.

4, A terhes nő stresszszintje befolyásolja a jövőbeli gyermek temperamentumát.

A múltban azt hitték, hogy az emberi temperamentum egy veleszületett dolog és semmi sem befolyásolhatja azt. Ma már ezt máshogy gondolják. Szakértők aktívan tanulmányozták a magzat fejlődését az anyaméhben és egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy az embriók érzik anyjuk stresszét, sőt át is vehetik egy részét.

A tudósok az elmélet hitelesebb eredményei érdekében 50 várandós nőt figyeltek meg. Az úgynevezett Stroop teszt során nyomon követték a pulzust. Ha egy nő depressziós közvetlenül előtte megemelkedik a szorongás szintje, mely súlyos pulzusszám-növekedést okozott. Ezzel egy időben a magzat pulzusa is emelkedett.

Arra a következtetésre jutottak: ha a magzat az édesanya stresszére súlyos pulzusszám-növekedéssel reagál, akkor nagy a valószínűsége, hogy hiperaktív lesz.

Természetesen nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy sok más dolog is közrejátszhat a csecsemő intelligencia szintjével kapcsolatban. Például a várandós anyáknak nem célszerű olyan házban élni, ahol régi csővezetékek vannak, vagy ahol a falakat 20 évvel ezelőtt festették ki, mert magas lehet az ottani levegő ólom szintje.

Más szakértők szerint terhesség előtt a nőknek ellenőrizniük kell a pajzsmirigyüket is. Ha az nem működik megfelelően, akkor nagy a valószínűsége, hogy a gyermeknek az átlagtól is alacsonyabb lesz az IQ szintje. Az orvosok azt javasolják, hogy aki gyereket szeretne az mindenképp menjen el ezekre a vizsgálatokra, hogy adott esetben mindent megtehessen a gyermek fejlődésének javítása érdekében.

betöltés...