Látsz valami hibát ezeken a képeken? Meg fogsz döbbenni!

Egy érdekes tény, amit nem tudtál az agyadról! Az alábbiakban bemutatjuk azt a jelenséget, amit a kutatók csak az angol miniszterelnök után Thatcher-illúzióként emlegetnek.

Volt már veled úgy, hogy ránéztél egy autóra és arcot véltél felfedezni benne? A két lámpa a két szem, a hűtőrács a száj, a visszapillantók a fülek. Nem véletlen: az agyunk mindenben emberi arcokat keres. És néha ott is megtalálja, ahol nincsen.

Giuseppe Arcimboldo például már a XVI. században rájött arra, hogy ha egyszerű gyümölcsöket fest meg, az agyunk abból is összeállítja egy emberi arc képét. Így született meg minden idők egyik legkülönlegesebb és legegyedibb festői stílusa.

De térjünk vissza a Thatcher-illúzióhoz. Mutatunk pár képet, amin emberek fejjel lefelé lesznek láthatóak. Első ránézésre semmi gond vele, igaz?

“A képen a felső sorban látható Thatcher-portrék megegyeznek az alsó sorban láthatókkal, csak függőlegesen tükrözték a képkockákat. A felső sor valóban úgy is néz ki, mint két fejjel lefelé fordított Thatcher-portré, nincs is semmi gond. Az alsó sorban azonban balra egy rendes Thatcher-kép látható, jobbra viszont valami rettentő mutáns. Ennek az az oka, hogy míg a bal oldali oszlopban lévő képek normális arcokat ábrázolnak (bár a felső fejjel lefelé), addig a jobb oldali oszlopban lévőknél a szájat és a szemet függőlegesen megfordították. A jobb felső Thatcher azért nem tűnik szörnyszülöttnek, mert a szemek és száj megfelelő pozícióban vannak (noha az egész arckép fejjel lefelé áll), és ezért az arcfelismerő neuronjaink “normálisnak” látják, annak ellenére, hogy nem illeszkednek az arc többi részéhez.

Winrich Freiwald, Doris Tsao és Margaret Livingstone, a Harvard Egyetem kutatói nemrég megtalálták azokat a neuronokat az agyban, amelyek szelektíven reagálnak bizonyos specifikus arcvonásokra, amilyen a száj és a szemek. Ezzel megerősítették azokat az elképzeléseket, amelyeket ennek az 1980-ból származó illúziónak az elemzéséből vontak le a kutatók.” (forrás)

Nem elképesztő, milyen furcsaságokra képes legcsodálatosabb szervünk, az agy?

betöltés...