A tudomány szerint még az egészségednek is jót tehet, ha macskát tartasz

Sokan imádják a macskákat és képesek órákon át játszani velük. Nem is csoda, hogy annyira szeretjük őket! Nemcsak elszórakoztatnak, de az egészségünknek és az életminőségünknek is nagyon jót tudnak tenni.

1. A macskák elősegítik a csontok, izmok, szalagok gyógyulását

Hallani egy cica dorombolását nagyon jó érzés, hiszen innen tudjuk, hogy jól érzi magát, biztonságban van és boldog. De a dorombolás gyógyítani is képes. Egy tanulmány szerint a macskák 20-140 Hz frekvencián dorombolnak, márpedig a 18-35 közötti frekvenciának jótékony hatásai vannak a sérült ízületekre.

2. Javítják a mentális egészséget

Egy ausztrál tudósok által készített tanulmány szerint a macskatulajdonosoknak sokkal jobb a pszichés állapotuk, mint azoknak, akiknek semmilyen állatuk nincs. Boldogabbnak, magabiztosabbnak és kevésbé idegesnek vallják magukat. A problémákkal is könnyebben megbirkóznak.

3. Csökkenthetik a stresszt és a szorongást

A macskáknak fontos szerepe lehet a stressz szintünk csökkentésében, és ehhez nem kell többet tennie, minthogy belefekszik az ölünkbe. Már attól jobban fogod érezni magad, ha simogatod. A kutatók szerint, ha 10 percig simogatod a macskád vagy a kutyád, már azzal is jelentősen csökkent a stressz és a szorongás szintje.

4. A macskák csökkentik a szívbetegség kockázatát

Az egy dolog, hogy a stresszt képesek csökkenteni, de a macskák ennél is többet tudnak. Segítenek elkerülni a szívbetegségeket, legalábbis ezt állítja egy tanulmány. Tehát, nemcsak a mentális egészségnek tesznek jót, de a fizikai állapotunknak is. Egyre több tény bizonyítja, hogy valóban különleges állatokról van szó.

5. Segítenek a jobb alvásban

Gondolhatnád, hogy macskával aludni rossz ötlet, hiszen éjszakai állatról van szó. De nem minden macska tölti ébren az éjszakákat. Egy tanulmány szerint, ha egy ágyban vagy legalább egy szobában alszol a macskáddal, nyugalmat és biztonságot fogsz érezni.
A tanulmányban résztvevő 46 ember 41\%-a számolt be arról, hogy jobban aludt, mikor a macskája is a szobában volt vele éjjel.

6. A macskák képesek igazi társakká válni

A macskák és gazdijuk között valódi kötődés tud kialakulni. A dolog nem csupán annyiból áll, hogy eteted és gondoskodsz róla. Egy tanulmány szerint a macskák sokkal inkább reagálnak a gazdijuk igényeire, ha a gazdik korábban figyeltek az ő igényeikre.

7. Megvédik a gyerekeket az allergiától

Egy tanulmány szerint azok az 1 év alatti gyerekek, akik gyakran vannak macska közelében, kevésbé hajlamosak az allergiákra. Nemcsak az állatokkal kapcsolatos allergiákról van szó, de például a porra, a fűre való érzékenységről is.

betöltés...