Fogorvosok 10 tippje a fogszuvasodás megelőzéséhez, melyekért hálásak vagyunk

A maradandó fogaink helyett nem nő új, ezért nagyon vigyázni kell rájuk. A fogorvosok szerint sok egyszerű módja van annak, hogy javítsuk a fogaink állapotát és megelőzzük a fogszuvasodást. Például, ha változtatsz az étrendeden, hihetetlen változásoknak leszel szemtanúja a fogaid egészségét illetően.

1. Próbáld ki az olajrágást

Ez egy tisztító technika, mellyel megelőzhető a fogszuvasodás, mégpedig az ezt okozó baktériumok semlegesítésével. Válassz egy fertőzésgátló és antibakteriális hatással rendelkező olajat, mint a szezám- vagy a kókuszolaj, vedd a szádba, és 20 percig tartsd bent. Utána vízzel öblítsd ki a szádat.

2. Ne vidd túlzásba a cukrot

A túl sok cukor árt a fogaknak. De nemcsak arról a cukorról van szó, ami a süteményekben vagy az édességekben van. Beletartoznak azok a cukrok is, melyek a kenyérben, a babfélékben, a gyümölcsökben, a burgonyában találhatók. Próbálj ezekből sem túlzásba esni. Ha rágózol vagy üdítőt iszol, akkor pedig cukormenteset válassz, hogy csökkentsd a bevitt cukor mennyiségét.

3. Naponta kétszer moss fogat

A reggeli fogmosás valószínűleg nálad is a rutin része, de ez még nem elég. Az esti fogmosás ugyanilyen fontos, mivel ennek során távolíthatod el azokat a lerakódásokat és baktériumokat, melyek fogszuvasodást és fogínybetegségeket okoznak.

4. A nyelv tisztításáról se feledkezz meg

Nemcsak a fogak és az íny lehet tele baktériumokkal, hanem a nyelv is. Fontos, hogy a nyelvedet is tisztítsd egy erre a célra készült kefével vagy nyelvkaparóval.

5. Figyelj a részletekre is

Ha az ínyed kicsit piros vagy enyhe fájdalmat érzel a fogadban, hívd a fogorvost. A testnek ezek is jelzései arra nézve, hogy valami nincs rendben.

6. Igyál zöld vagy fekete teát

A zöld és a fekete tea segítenek megőrizni a fogak egészségét. A tea növény véd a fogszuvasodás ellen, és még akkor is segít, miután édességet ettél.

7. Ne mosd túl gyakran a fogad

A túl sok semmiből sem jó, fogmosásból sem. Ha naponta 2-nél többször mosol fogat, tönkreteszed a fogzománcot. Ugyanezt fogod elérni, ha nagyon durván mosod a fogaidat. A legjobb, ha úgy csinálod, mintha egy tojás héját mosnád. Ha nagy erővel teszed, összetörik.

8. Egyél olyan ételeket, melyek jót tesznek a fogaidnak

Ételekkel is meg lehet előzni a fogszuvasodást. A legtöbb tejtermék, mint például a sajtok, csökkentik a lerakódásokat, és még a fogzománcot is erősítik. Az alma – annak ellenére, hogy savas és tele van cukorral – szintén hatékony, hiszen fokozza a nyáltermelődést, ezzel csökkenti a szájüregben lévő baktériumok mennyiségét.

9. A fogselymet se hagyd ki

Önmagában a fogmosás nem elég. A baktériumok és az apró ételdarabok megbújnak a fogak között, és fogszuvasodást okoznak. Ezt megelőzheted a rendszeres fogselymezéssel, de csökkentheted vele a fogkőképződést, az ínybetegségek kialakulásának esélyét, és tehetsz a rossz lehelet ellen is.

10. Évente kétszer keresd fel a fogorvost

A fogorvos szakértője annak, hogyan őrizd meg fogaid egészségét, és időben észreveszi, ha valami kezd elromlani ezen a téren. Segítségével megelőzheted a súlyosabb problémák kialakulását. Évente kétszer ellenőriztesd vele a fogaidat akkor is, ha semmi problémát nem észlelsz.

BÓNUSZ: A fogszuvasodást kezdeti stádiumban visszafordíthatod az étrended megváltoztatásával

A fogszuvasodás kezelhető a kezdeti stádiumában az étrend megváltoztatásával és olajrágással. Egy nő videóban elmeséli, hogyan sikerült ez neki 6 hónap alatt. Egyél kevesebb cukrot és glutént, valamint kerüld a fitinsav tartalmú ételeket, használj borsmentából készült fogkrémet, magnézium olajat és szódabikarbónát. Lefekvés előtt pedig édesgyökér kivonatot használj közvetlenül a fogaidra.

betöltés...