Miért nem érzi magát boldognak nagyon sok fiatal napjainkban

Egyre több fiatal felnőtt és kamasz érzi magát boldogtalannak, depressziósnak, elkeseredettnek. Ezt mutatják az utóbbi években a fiatalok körében végzett felmérések. A legutóbbi számadatok tükrében pedig elmondható, hogy megnőtt a kedélybetegségek és a pszichés problémák aránya a fiatalok és a kamaszok körében.

A kutatók félelmetes számadatokkal álltak elő:

  • 52\%-kal nőtt a hangulatzavarok, a depressziós gondolatok és az öngyilkossági szándékra utaló cselekedetek száma a kamaszoknál (12-17 éves korig).
  • 63\%-kal nőtt a fiatal felnőtteknél (18-25 éves korig).

A 25 év felettiekre szerencsére ez nem jellemző.

Ki a hibás?

A kutatók szerint 2 modern tényezőt lehet hibáztatni ezért:

  • Az elektronikus kommunikáció térhódítását.
  • Az alvással töltött idő csökkenését.

A közösségi média, a különböző üzenetküldő alkalmazások és lehetőségek nagyobb hatással vannak az emberekre, mint hinnénk. A valódi kommunikáció szintje, úgy tűnik, már elérte a minimumot, a gyerekek a szabadidejükben online érintkeznek a barátaikkal, vagy videókat néznek a Youtube-on, ahol a tartalmak szintén okai lehetnek a kedélybetegségek kialakulásának és a boldogtalanság érzésének.

Mivel az online töltött idő észrevétlenül repül, nagyon nehéz elszakadni a készülékektől és este nyugovóra térni. Ennek következtében a tinédzserek egyre többet csípnek le az alvással töltött idejükből, nehogy lemaradjanak valamilyen online történésről. Közismert tény, hogy az alvás segít a testnek feltöltődni, segíti a jobb szellemi teljesítményt, és javítja a közérzetet is.

Hogyan lehet kikeveredni ebből a helyzetből?

Napjainkban, úgy tűnik, az lett a legfontosabb, hogy a szülők a gyerekeket bármikor elérhessék. Ezért maguknak a szülőknek is nehéz feladat korlátozni a gyerekeknél az online töltött időt. Egy okosóra azonban jó megoldás lehet, hiszen ellenőrizhetik a gyerek hollétét, és biztosak lehetnek benne, hogy az nem a neten lóg éppen.

Ellenőrizni a gyerekek internetes tevékenységét és az interneten töltött idejüket segíthet a mentális egészség megőrzésében úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Szerencsére a mai okos eszközök segítségével már könnyen szabályozható mindez.

Mindezen kívül az is nagyon fontos, hogy a szülő találjon időt a gyerekre, amikor biztosítja a támogatásáról, a megértéséről, az empátiájáról. Lehetséges, hogy a kamaszok a szülői figyelem hiánya miatt lógnak éjjel-nappal a neten? Talán először maguknak a szülőknek kellene korlátozniuk a saját online töltött idejüket, hogy a következő generáció boldogabbnak mondhassa magát.

betöltés...