24 tény az állatvilágból, amit már biológia órán meg kellett volna tanulnunk

Milliárdnyi élőlénnyel osztozunk a bolygón. Mindegyik faj különbözik a másiktól, mindnek megvannak a maga jellegzetességei. Azt tudtad, hogy a vízilovak izzadsága piros? És hogy a binturongnak pattogatott kukorica szaga van? Vagy hogy egyes antilopok madarakat is esznek? Most az állatvilágról tudhatsz meg érdekes, vicces és meglepő tényeket.

1. A jegesmedvéknek fekete a bőrük, a szőrük pedig színtelen, ezért nem őszülnek. Csak a karmaik képeznek kivételt ez alól.

2. A hím lámák akár le is harapják más hímek heréjét, hogy a párzási időszakban megszabaduljanak a vetélytársaktól.

3. Ha egy kígyó úgy néz ki, mint egy kolbász, és csukódik a szemhéja, akkor az nem is kígyó, hanem egy ártalmatlan lábatlan gyík.

4. Léteznek sziklaevő férgek.

5. Az újszülött pandáknak nincsenek fekete foltjaik, ezek később jelennek meg. Akárcsak a dalmatáknál.

6. Hogy megvédjék magukat a napfénytől, a vízilovak izzadsága piros, olyan, mint a vér. A törpe vízilovaké pedig rózsaszín.

7. A karibi és a rózsás flamingó különböző fajtájú és különböző színű madarak. Csak a fiókáik hasonlítanak egymásra.

8. A tigrisek szeretnek úszni, az oroszlánok viszont nem. Ennek oka a genetikában rejlik. Ezért a ligerek jól úsznak, a tigonok viszont csak akkor, ha nagyon muszáj.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kody Antle (@kodyantle) által megosztott bejegyzés,

9. Az oposszumok tucatjával falják a mérges kígyókat és a kullancsokat, de csak ritkán fertőződnek meg veszettséggel, mert a vérük túl hideg.

10. Az édesvízi rák megeszi a saját páncélját, hogy helyreállítsa a kalcium egyensúlyát vedlés után.

11. A kontyos selyemkakukk fiókáinak különleges minták vannak a szájában, melyek jelzik a szülőnek, hogy hova tegye a táplálékot.

12. A binturongoknak olyan szaguk van, mint a vajas pattogatott kukoricának.

13. Nem a bűzösborz bocsátja ki a legszörnyűbb szagot magából, amikor veszélyt érez, hanem ez a cuki kinézetű tamandua.

14. A sárgahátú bóbitásantilop nemcsak fűvel és gyümölcsökkel táplálkozik, de madarat is eszik, ha el tudja kapni.

15. A sül tüskéi csak a születés utáni első 30 percben ártalmatlanok, utána megerősödnek.

16. A tobzoska páncélja születése után még nagyon puha, ezért nem tudja magát megvédeni vele. Ilyenkor még az anyukája pocakjához bújik. Veszély esetén az anya a kölyke köré gömbölyödik, hogy megóvja.

17. Az elefántoknak van hajuk, de nem azért, hogy megvédje őket a hidegtől, hanem hogy lehűtse őket. Segít a bőrből kiáramló hőt elvezetni, és megfogni a hideg homokot, amibe az elefántok hemperegnek, ha melegük van.

18. A mosómedvéknek nagyon érzékeny receptoraik vannak a mancsaikon, az érzékenységük pedig még nagyobb a vízben. Ennek köszönhetően a mosómedve puszta érintéssel is meg tudja állapítani egy dologról, hogy micsoda, és szinte bármilyen felületre képes felmászni.

19. Egy újszülött medvebocs súlya csupán 500 g. Mire felnő, 1000-szer többet fog nyomni.

20. Párzási időszakban a szarvasok nemcsak harcolnak egymással, de ágakból és növényekből álló koronát is viselnek, hogy felkeltsék a nőstények érdeklődését.

21. A kurtafarkú kenguru, miután lenyelte és megemésztette a táplálékot, kihányja és újra megeszi, hogy hozzájusson azokhoz a tápanyagokhoz, amiket mi a húsból szerzünk be.

22. Hogyan lehet megállapítani egy ékszerteknős nemét? A hímek morgó, a nőstények sziszegő hangot adnak ki.

23. A ráják sosem látják, hogy mit esznek, mivel a szájuk egyik oldalon van, a szemeik pedig a másikon. De a szaglásuk sokkal jobb, mint a látásuk.

24. A pingvinek felváltva ülnek a tojásaikon. Amikor a hím elmegy táplálékért, nem talál vissza a fészekhez, ezért hangosan kiabálni kezd. A nőstények felismerik a hozzájuk tartozó hím hangját ezer közül is, és visszakiabálnak neki, így a hím tudja, hova menjen pontosan.

betöltés...