5 dolog, amit jobb, ha elkerülsz étkezés után

Sokan küzdünk állandó időhiánnyal, és ez befolyásolhatja a napi rutinunkat. Annak érdekében, hogy időben beérjünk a munkahelyünkre, leöblítjük a reggelit teával és gyorsan beugrunk a zuhany alá, mindkettő látszólag ártalmatlan dolog.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, pontosan mit nem kéne étkezés után tennünk, és miért.

Lezuhanyozni

Amikor zuhanyozunk vagy fürdünk, testünk hőmérséklete kissé megemelkedik. Annak érdekében, hogy ezzel megbirkózzon, a szervezet valamivel több vért küld a bőrbe, mint általában. Ez megzavarhatja az emésztőrendszert és lassíthatja az anyagcserét.

Étkezés után várjunk legalább 30 percet mielőtt megfürdenénk vagy lezuhanyoznánk.

Teát inni

Néhányunknak egy csésze forró tea étkezés után az étkezés szerves része. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez az ártalmatlan ital zavarja a vas – egy olyan ásvány, amely jelentős szerepet játszik az emberi testben – asszimilációját. Ezért a gyermekeknek, a várandós nőknek és a vashiányos embereknek kerülniük kell a teafogyasztást az étkezéstől számított egy órán belül.

A felnőtteknek jobb lenne egy csésze kávét fogyasztani, amelyet viszont éppen éhgyomorra nem szabad inni, vagy egy pohár vízre szorítkozniuk.

Aludni

Az mítosz, hogy az alvás előtti étkezés a túlsúly közvetlen oka, már régen eloszlott. Ennek ellenére nyilvánvalóan nem szabad figyelmen kívül hagynunk a többi kárt, amelyet ez okozhat. A teli gyomorral történő alvás olyan kényelmetlenségeket okoz, mint például gyomorégést, böfögést és magas savasságot. Ezen felül bizonyított, hogy a közvetlenül ebéd vagy vacsora utáni rendszeres alvás növeli a stroke kockázatát.

A szakértők egyetértenek abban, hogy jobb, ha étkezés után legalább 2 órát várunk a lefekvéssel.

Edzeni

Nem számít, mennyire csábító, hogy egy jót egyél, majd utána belekezdj egy edzésbe, a szakértők nem tanácsolják. A teli gyomorral történő terhelés diszkomfort érzést okozhat, például csuklás és émelygés, valamint súlyosabb következményekkel járhat: fokozott trauma és görcsök kockázata.

Ha étkezés után semmiképp nem bírod ki mozgás nélkül, akkor jobb, ha egy csendes sétára szorítkozol, és az edzést csak legalább 2 órával később kezded meg.

Dohányozni

A testünk szinte minden rendszere részt vesz az aktív emésztési folyamatban. Ezen a ponton a nikotin kettős erővel szívódik fel, ezáltal jelentősen fokozva annak összes káros hatását. Ezen felül bebizonyosodott, hogy a dohány gátolhatja a vitaminok és ásványi anyagok, beleértve a kalcium, valamint a C és D vitamin felszívódását, és még a legegészségesebb étkezés hatását is semlegesíti.

Természetesen jobb, ha teljesen abbahagyjuk a dohányzást. Ha azonban folyamatosan dohányzol, és nem bírod ki, hogy ne gyújts rá étkezés után, adj a testednek legalább 20 percet dohányzás nélkül.

betöltés...