11 fontos dolog, ami megmentheti a bolygót a haláltól

Mindannyian hallottuk, hogy a környezetünk most szenved, és a statisztikai adatok ezt csak megerősítik. Úgy tűnhet, hogy egy ember nem tud sokat tenni, hogy megmentse az egész bolygót. De az igazság az, hogy ha minden egyén megváltoztatja hozzáállását, elképesztő dolgok fognak történni! A legfontosabb dolog, hogy tudjuk, hogy nem olyan nehéz megtenni. Például óvatosabbnak kell lenned, amikor a szupermarketbe mész, és legközelebb teát vásárolsz.

Elárulunk néhány egyszerű lépést, amit bárki megtehet a bolygónk környezeti helyzetének javítása érdekében. A cikk végén van egy bónusz arról, hogy mit csinál a műanyag a bálnákkal.

1. Cseréld a műanyag zacskókat környezetbarát táskákra

Sokan sok műanyag zacskóval rendelkeznek otthonukban. De még mindig újakat szerzünk minden alkalommal, amikor a szupermarketbe megyünk, mert általában soha nem tervezünk oda menni.

Ezt megváltoztathatja egy olyan könnyű zsák, amely elég kicsi ahhoz, hogy beleférjen szinte minden kézitáskába. A zsákok erősebbek, nagyobbak, kényelmesebbek és környezetbarátabbak. Az ilyen zsákok sokkal hosszabb ideig használhatók, mint egy hagyományos műanyag zacskó, és kevésbé károsak, mint egy műanyag zacskó.

2. Használj újratölthető elemeket

Az akkumulátorok önmagukban nem jelentenek nagy veszélyt, de a probléma az, amit velük csinálsz, miután már nem használod őket. Nincs mód arra, hogy kidobjuk, anélkül, hogy a környezetet ne károsítanánk.

Igen, az újratölthető elemek nem sokban különböznek a szokásosaktól, de élettartamuk sokkal hosszabb, és lehetővé teszi számunkra, hogy minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt általános kárt.

3. Cseréld le a mosószereket környezetbarát alapanyagokra

A modern mosószerek használata sokkal könnyebbé teszi a háziasszonyok életét, de az ilyen mosószerek bőrirritációhoz, allergiás reakciókhoz vezetnek, és a tiszta edényeknek furcsa utóízt adnak.

Sok mosószert könnyen helyettesíthetsz szódabikarbónával, ecettel és citromlével. Például egy pohár ecet, egy pohár víz és 1/4 pohár citromlé nagyszerű keverék az ablakok és a tükrök mosásához.

4. Válassz újrafelhasználható műanyag palackokat

Amikor létrehozták őket, a műanyag palackoknak nagy sikerük volt, mert lehetővé tették az emberek számára, hogy bármikor, bárhol ihassanak vizet. Abban az időben nem voltak speciális szűrők – csak csaptelep és piszkos víz.

Most a világ más. Vannak vízszűrők és sok más lehetőség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minimálisra csökkentsük a használt műanyag palackok számát. Ilyen lehetőségeket kell választanunk, mert sokkal kevésbé károsak.

5. Használj perlátorokat a csaptelepeken

Tanulmányok azt mutatják, hogy körülbelül 5 liter vizet használunk a fogmosáshoz, és egy ember 250 liter vizet használ naponta! Képzeld el, mennyi vizet használ fel naponta egy család.

Ebben minden benne van: az edények mosogatása, a kézmosás, az autómosás, vagy a ház tisztítása. Természetesen nem kell abbahagynunk a kézmosást. De a csaptelepeken perlátorokat kellene használnod. A levegőt összekeverik a vízzel, és a felhasznált víz mennyisége 50\%-kal csökken.

6. Használd fel újra a ruháidat

Mindannyiunknak vannak olyan ruháink, amelyeket már nem viselünk, és a legtöbb ember úgy szabadul meg tőlük, hogy kidobja őket. De annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy vegyünk sok más haszontalan dolgot, próbáld meg újra elképzelni, hogyan használsz valamit. Például talán egy régi öntöttvas edény lehet a kedvenc növényed kaspója? És egy régi karcos üveg is használható gyertyatartóként. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtanulj valamit a saját kezeddel alkotni.

7. Fogadj örökbe állatokat

Ha a kereslet nem találkozik a kínálattal, nagyszámú állat végzi az utcán. Ahogy a számuk nő, a városok piszkosak lesznek, és ezt követően az embereknek nagyon kegyetlen módon kell megszabadulniuk az állatoktól. És nagyon kevés állatmenhely van, amely képes befogadni az összes állatot, mert túl sok van.

De egy állatmenhelyről való kisállat befogadása ugyanolyan boldogságot fog hozni, mint egy kisállat vásárlása. Tiszták és egészségesek. Természetesen nem rendelkeznek hosszú vérvonallal, de van valami más – szeretet és hála a személynek, aki befogadta őket.

8. Használj mozgásérzékelőket

Sokan csak kórházakban, éttermekben és más helyeken láttak mozgásérzékelőket, de nem otthonokban.

Azonban minden házban fel kellene szerelni őket, különösen olyan helyeken, mint a lépcsőházak, a pincék, a padlások és a folyosók. Azok a helyek, ahol az emberek túl lusták ahhoz, hogy a világítást mindig be- és kikapcsolják. Nem kerülnek sokba, de 50-70\%-kal csökkentik az energiapazarlást.

9. Szortírozd helyesen a szemetet

Annak ellenére, hogy ez elég egyszerű, nagyon kevesen tudják helyesen csinálni. De meg kell próbálnunk. Ha a szemetet megfelelően hasznosítjuk újra, újra felhasználhatjuk a hulladékot.

Kezdd a műanyaggal – moss ki egy üres palackot, és tedd félre. Ha már sok van, vidd el egy speciális újrahasznosító létesítménybe. Ezután kezdd el gyűjteni a fém- és a papír dolgokat. Ne felejtsd el külön-külön gyűjteni az izzókat és az elemeket.

10. Adományozd oda vagy hasznosítsd újra a ruháidat

Van egy csomó ruhád, amiket akkor tervezel viselni, ha „lefogysz”, vagy a következő kiránduláson vagy a következő nyaralásodon? Mi történik velük később? Mennyi időt töltenek még a szekrényedben?

Ha több zsák haszontalan ruhád van, és nem tudod másra használni, csak adományozd olyan embereknek, akiknek igazán szükségük van rá: vidd el egy templomba, egy menhelyre vagy egy jótékonysági szervezethez. Még ha csak egyszerűen újrahasznosítanád, az is jobb, mint hagyni, hogy csak a ruhásszekrényedben halmozódjanak.

11. Vásárolj normál teát a teafilterek helyett

Manapság annyi különböző fajta tea létezik – eper, menta, citrom, áfonya, és még sok más!

A kis méret ellenére azonban a teafilterek nagyon károsak a környezetre. Soha nem bomlanak le, és örökre a földben maradnak. A normál szálas tea segít megoldani a problémát – környezetbarátabb és ízletesebb is!

Bónusz: A bálnák meghalnak attól, hogy szemetet esznek.

Rendszeresen találnak partra mosott halott bálnákat. Az ok, amiért ez történik, az, hogy elfogyasztják a műanyagot, amit mi, emberek, az óceánokba dobunk. A National Geographic szerint évente mintegy 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánba.

Természetesen nem csak a bálnák halnak meg a műanyag miatt. Az óceán egész ökoszisztémája és természetesen a bolygó veszélyben van. Csak az van, hogy a bálnák túlságosan hatalmasak ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket.

Az óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége jelentősen csökkenthető, ha elkerüljük az egyszer használatos műanyag zacskókat, és gondolunk arra, mit teszünk a bolygóval.

Hogyan járulsz hozzá a bolygónk jólétéhez? Oszd meg velünk a tippeket és trükköket kommentben!

betöltés...