7 tipp egy lusta pszichológus anyukától, amiért világszerte hálásak a szülők

Anna Bykova egy lusta anya. És ezt nem szégyelli bevallani. Sőt, a pszichológus és sok sikerkönyv szerzője még büszke is erre a jelzőre, mivel hiszi, hogy ezzel megadja a lehetőséget a gyerekeinek az önállósodásra. A lustaság nem azt jelenti, hogy Anna egész nap a kanapén hever, de nem csinál mindent egyedül. Néha jobb “lustának” lenni és hagyni, hogy egy 7 éves mosogasson el, ezzel is fejlesztve a motoros képességeit. Az pedig teljesen rendben van, ha ezután a padlót neked kell szárazra törölni, és újra el kell mosnod az edényeket, mert a gyerek nem volt elég alapos.
Ezt a szokatlan nevelési technikát, ami szöges ellentéte a túlféltésnek, mi is támogatjuk. Most megosztunk néhány tippet Annától, ami minden szülő életét könnyebbé teheti.

Hogyan szoktasd a bilire

A dolog lépésenként zajlik, és türelmet igényel.

  • A bilinek mindig ugyanazon a helyen és a gyerek szeme előtt kell lennie. Sose erőltesd, hogy ráüljön!
  • Kezdetben mindig dicsérd meg, ha ráül. Az eredmény ennél a szakasznál még nem számít, az is siker, ha csak ül rajta letolt nadrággal.
  • Ráültethetsz egy plüss játékot a bilire, és mesélhetsz arról, mennyire élvezi, hogy száraz marad a nadrágja. Az eredmény pedig csak idő kérdése!

Előzd meg a hisztit

  • Rejts el minden olyan dolgot, amit a gyerek nem vehet a kezébe.
  • Mutass neki valami még lenyűgözőbb tárgyat, amivel elterelheted a figyelmét arról, amit nem foghat meg. Nagyon hasznos, ha mindig van nálad egy lufi vagy egy buborékfújó, esetleg apró, olcsó játékok.
  • Az ollók nagyon veszélyesek, de nagyon vonzó tárgyak a gyerekek számára. Ha mindenáron meg akarja fogni, fogja meg, de csak a te irányításoddal. A túl sok tiltás nemcsak idegesíti a gyereket, de a fejlődését is hátráltatja.
  • Próbáld meg alkalmazni a következő kifejezéseket: “Természetesen, fogjuk azt is csinálni, de addig még várnunk kell kicsit.” vagy “Persze, hogy fogunk játszani, de előtte még az alvás következik.”
  • Ha a gyerek éppen játszik, miközben te szeretnéd megetetni, először a játékát etesd meg. Ne mondd azt neki, hogy “Hagyd abba a játékot, és gyere enni…”, csak etesd meg a játékait, hiszen nekik is eljött az ebédidő.
  • Javasolj neki egy alternatívát, és a gyerek úgy fog viselkedni, ahogyan szeretnéd. Pl.: “Előbb a katonáidat vagy az autókat szeretnéd felszedni a földről?” Ez a módszer beválik, de sajnos nem sokáig. Egy bizonyos életkor után a gyerek már visszautasítja mindkét lehetőséget.

Kezeld a hisztit

Ha megelőzni nem sikerült, a következőt teheted:

  • Tereld a figyelmét valami másra.
  • Legyen egy megnyugtatási rutinod! A legtöbb családban ez idővel kialakul. Lehet egy mondóka, egy mese vagy egy játék is. Az anyuka például finoman ráfújhat a gyerek szemére, hogy felszárítsa a könnyeit, vagy adhat neki “varázsvizet”, ami azonnal megnyugtatja.
  • Egyszerűen ne foglalkozz ezzel a viselkedéssel. Ha már több módszert is kipróbáltál, és a gyerek nem fenyegeti a saját épségét a hiszti során, hagyd egyedül, hogy sírjon kicsit magában, és a kiabálásról se vegyél tudomást. Ne szidd le, és ne zárd be egyedül a szobába, egyszerűen csak mondd el neki, mint érzel: “Azt hiszem, most ki kell sírnod magad. Ha befejezted, majd csinálunk valami izgalmasat.”

Etetni egy válogatós gyereket

Amikor egy baba éhes, hangos sírással jelzi, és egészen addig sír, míg meg nem eteted. A gyerek tudja a legjobban, hogy mikor és mennyit akar enni.

  • Amikor változatos és színes ételt kínálsz a gyereknek, a legfontosabb, hogy ne próbáld győzködni. Hagyd, hogy igazán éhes legyen. Ha jó étvággyal eszik, az étkezéshez jobb érzéseket fog kapcsolni.
  • Vond be a gyereket a főzésbe! Adj neki lehetőséget, hogy kipróbáljon különböző alapanyagokat, vásároljon veled az üzletben, és többé sosem lesz gondotok az evéssel.
  • Amikor több ételt próbálsz adni a gyereknek, mint amennyire szüksége van, gondold át, hogy miért teszed ezt. A múltból hozott sztereotípia? Beléd vésődött, hogy semmit nem szabad a tányéron hagyni? Vagy aggódsz, hogy a gyerek éhes marad? A gyerek nem a saját maga ellensége, nagyon is erős a kapcsolata a saját testével. Ha éhes, enni fog. Erőltetve etetni a gyereket nem a legjobb kifejezése a szülői szeretetnek.

Szabályozd a gyerek étvágyát

  • Ha a gyerek nem evett rendes ételt, ne hagyd, hogy étkezések között nassoljon.
  • Próbáld elkerülni a mesterséges ízesítéssel és ízfokozóval készült ételeket. Ha a gyerek megszokja őket, az egészséges étel túl egyhangú lesz neki.
  • Kevesebb édességet adj neki.
  • Sétáljatok többet, bírd rá több aktivitásra. Ennek is pozitív hatása lesz az étvágyára.

Hogyan altasd el

A gyereknek lehetnek problémái az elalvással, mert lehet, hogy hozzászokott, hogy sírva alszik el, az alvást egyfajta büntetésként éli meg, vagy egyszerűen csak nem akar a szülei által megszabott időben ágyba menni.

  • Test-orientált terápia: Ülj le egy székre a gyerek ágya mellett. Az egyik kezedet tedd a lábára, a másikat a vállára. Végezz nagyon gyengéd mozdulatokat. Ezzel a technikával segítheted az izmai ellazulását és az idegrendszerének megnyugtatását.
  • Közös légzés: Miközben megérinted a gyereket, kezdd el utánozni a légzését. Fokozatosan végy egyre mélyebb lélegzeteket. Kicsit hintáztasd a gyereket, ez a mozgás segíti az elalvásban.
  • Egyhangú olvasás: Olvasás közben szőjj bele olyan részeket a mesébe, melyek az elalváshoz kapcsolódnak. Pl. “A maci ekkor azt mondta, lefekszem a fűre és szundítok egyet.” Fontos, hogy lassan olvas, ritmusos szünetekkel, hogy a légzésed egyenletes legyen, és fokozatosan lassítsd le a beszéded ritmusát. Ha helyesen csinálod, a mese hallgatása közben a gyerek légzése is lelassul.

Szoktasd rá, hogy egyedül aludjon

  • Válassz ki egy dolgot, ami a nyugodt alvást fogja jelképezni. Ez lehet egy játék, amivel a gyerek alszik. Így sokkal könnyebb lesz az egyedül alvás.
  • Együtt költözzetek át az ágyába. Ha egy gyerek sokáig a szüleivel aludt, átszoktatáskor az anya kezdetben feküdjön vele a saját ágyában. Az anyukával a gyerek hamarabb megszokja a saját ágyát, és rövid időn belül már hajlandó lesz egyedül aludni.
  • Növeld a motivációját. Válasszatok együtt új ágyneműt vagy kiegészítőt az ágyához, pl. sötétben világító csillagokat, éjjeli lámpát vagy álomfogót.
betöltés...